În lipsa unei conveţii exprese conţinută în contract (chiar şi în factură - ca formă simplificată de contract) NU puteţi solicita obligarea debitorului la plata de penalităţi de întârziere.
Potrivit art. 43 din Codul Comercial, "Datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile".
Potrivit art. 3 din OG nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, "Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României".
Dobanda si penalitati
Borza
Buna,
daca nu se plateste salariul pentru o anumita perioada de timp la chemarea in judecata a angajatorului cum se calculeaza dobanda care trebuie ceruta de ... (vezi toată discuția)