Va salut!
In luna mai am fost pentru un weekend in Viena cu un grup de prieteni. Intr-una din zile am hotarat sa ies pe strazile orasului cu bicicleta, asa ca am inchiriat o bicicleta de la receptia hotelului in care stateam, si am plecat prin oras cu harta la mine, trasand initial un traseu pe care sa-l parcurg.
Am hotarat ca cel mai simplu ar fi sa parcurg cel mai scurt drum spre Dunare si apoi sa ma intorc pe acelasi drum, astfel incat sa nu ma pierd prin oras. La intoarcere, am nimerit din greseala pe o strada cu sens unic. La capatul strazii m-a oprit un echipaj de politie care m-a legitimat. Am scos pasaportul intrebandu-i daca s-a intamplat ceva, iar ei mi-au spus ca mergeam pe contrasens pe o strada cu sens unic. Le-am spus ca nu mi-am dat seama, si am incercat sa le explic ca ma intorceam spre hotel si incercam sa folosesc acelasi drum pe care l-am folosit initial. M-au intrebat daca stiu ce inseamna semnul de circulatie care era afisat in capatul strazii pe care eu venisem. Era imaginea unei biciclete pe fundal albastru, care nu indica ceva interzis, asa ca le-am raspuns ca nu stiu ce inseamna semnul afisat. Mi-au spus ca trebuie sa platesc o amenda de 70 de euro pentru asta. Le-am spus ca nu am suficienti bani la mine, si am incercat sa le explic ca sunt de fapt un turist pierdut prin oras, care a incercat sa se intoarca la hotel pe acelasi drum, si ca am gresit fara sa stiu. Mi-au spus sa scot bani de pe card, si mi-au aratat un bancomat in apropiere. Le-am spus ca nu pot sa scot bani, si ca alti bani nu am la mine. Atunci mi-au spus ca sunt arestat, si mi-au spus sa merg cu ei. La 50 de metri de locul in care m-au oprit era si statia de politie unde am intrat cu bicicleta. Am ajuns intr-o incapere unde m-au rugat sa iau loc si mi-au cerut geanta pe care o aveam cu mine. Au inceput sa caute in geanta si prin portofel si au inceput sa ceara detalii legate de vizita mea in Viena. Le-am raspuns respectuos la toate intrebarile, timp in care ei radeau intre ei vorbind in limba germana. Am intrebat daca pot sa dau un telefon sa dau de prietenii mei care ar fi putut sa vina sa plateasca amenda si sa ma ia de acolo, dar au spus ca nu pot face asta. M-au rugat sa ma si dezbrac, le-am cerut detalii, si mi-au raspuns ca asta e procedura. Am insistat sa-mi dea detalii, si mi-au raspuns ca asta e viata. Cand mi-am dat seama ca nu prea am incotro, le-am urmat toate procedurile, si dupa ce am ramas in lenjerie, au insistat sa o dau jos razand ca astea sunt procedurile. Mi-am dat jos si lenjeria, si dupa ce s-au asigurat ca nu am nimic ascuns pe nicaieri, m-au lasat sa ma imbrac. Au spus apoi ca trebuie sa imi opreasca ceva in schimbul amenzii. Le-am lasat telefonul (valora aproximativ 200 de euro) si am primit in schimb o foaie in limba germana pe care au scris doar modelul telefonului si pe care m-au rugat s-o semnez. Apoi mi-au spus ca sunt liber sa plec, si la iesire, cand am incercat sa iau inapoi bicicleta, mi-au spus ca nu pot s-o iau pentru ca nu pot demonstra ca e a mea. Le-am spus ca e inchiriata de la hotel, si ca trebuie s-o duc inapoi. Au spus ca nu pot sa mi-o dea, am insistat, iar unul din ei mi-a spus cu un zambet in barba, ca daca nu plec, voi fi arestat iar.
Am plecat din sectie, si m-am suit in primul taxi, m-am dus catre hotel, si acolo am explicat la receptie ce mi s-a intamplat, ei au sunat la sectia de politie, si acolo li s-a spus ca a fost o neintelegere si ca trebuia sa iau bicicleta inapoi, si ca ar trebui sa ma intorc inapoi la sectia de politie sa iau bicicleta, insa personalul hotelului a fost suficient de amabil incat sa trimita pe cineva sa o recupereze.
Mai trebuie sa precizez ca si-au batut joc asa cum au putut mai bine? A fost cea mai stanjenitoare experienta prin care am trecut, si simt ca a fost un abuz, un exces de zel pentru care poltistii romani ar fi taxati. Telefonul este si acum acolo. Am sunat la ambasada romana din Viena unde mi s-a spus ca trebuie sa depun un memoriu la ambasada Austriaca din Bucuresti, dar nu am timp de depus memorii.
Desi asta s-a intamplat in luna mai, nu am luat intre timp nicio masura pentru ca am fost sigur ca va fi sortita esecului, dar de curand am vorbit cu un domn avocat care m-a incurajat sa merg mai departe.
Ce cai juridice am in acest caz?
Va multumesc pentru atentia acordata.
Adrian