Buna ziua. Societatea X are in stoc unele produse cu vechime ff mare. Pentru ca aceste produse nu se vand(mai au termen de valabilitate ,dar nu foarte mare) ar dori sa le ofere gratuit clientilor pentru a stimula vanzarea celorlalte produse. M-ar interesa cum se procedeaza(nefiind nici reducere de pret,nici lichidare de stoc) si care ar fi inregistrarile contabile,mai exact cum scad aceasta marfa din gestiune.
Va multumesc
Aveti doua variante.Ori le oferiti cu discaunt 100% specificand ca este marfa pentru stimularea vanzarilor, ori le asamblati cu produsele celelalte, formand un produs nou( marfa 'x' +cadou).inregistrarile contabile sunt aceleasi ca pentru orice iesire de marfa.
De asamblat nu pot pt.ca celalalt produs e combustibil.Mai clar, societatea ar vrea sa ofere aceste produse clientilor la o anumita cantitate de combustibil alimentata din statia respectiva in baza bonului fiscal,sperand ca prin acasta metoda sa mai stimuleze vanzarea. Inrebarea e ce sta la baza inregistrarilor contabile pt.a descarca aceasta marfa?Nici discount-ul nu se poate evidentia pt.ca combustibilul se vinde in baza bf.
celalalt produs il scanati odata cu combustibilul (deci se descarca din gestiune) si apare pe bon discaunt sau storno(cum aveti setarea la casa de marcat) la nivelul valorii produsului oferit.
Casa de marcat nu are nici una din aceste setari,nu stiu ..,ma gandesc sa emitem factura pt. acel produs cu discaunt deci valoare zero.Ma intreb daca e legal dpvf si contabil.
Din punct de vedere fiscal trebuie sa tineti cont de colectarea taxelor(tva, acciza, etc, in fct de tipul bunurilor).
Juridic intern: Hotarare AGA prin care sa se mentioneze denumirea bunurilor, cantitatea, vechimea si faptul ca este o actiune fara continuitate.
Bunurile respective vor fi consumate in urma unei campanii de promovare a afacerii, pe o perioada de timp determinata, cu reguli stricte impuse prin regulamentul intern.
Se descarca pe bonuri de consum ( cu colectarea taxelor ), care vor avea anexate: copii bonuri fiscale clienti, semnaturi, date de identificare.
Atentie si la impozitul pe venitul din castiguri - exista un plafon peste care se aplica cota de 16%.
Daca se doreste trecerea prin casa de marcat atunci adresati-va distribuitorului pentru a va face pozitie separata ptr descarcarea din gestiune. Indiferent de calea aleasa de dvs. trebuie sa acordati o atentie deosebita in vederea colectarii corecta a tuturor taxelor care decurg din activitatea comerciala.