avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentare membri sindicat in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentare membri sindicat in instanta

Buna ziua. Ma numesc CRACIUNESCU B,vicepresedintele sindicatului pensionarilor din V.Jiului..Am pe rol un proces care a fost anulat, instanta motivand ca in interiorul ,art.28 din Legea Sindicatelor nr. 54|2003 nu sunt prevazute si cazuri de litigii de asigurari sociale ,ci numai cazuri ce deriva din Legislatia muncii si altele,pentru care membrii nostrii de sindicat pot fi reprezentati fara un mandat expres.
Pe site-ul www.legislatia muncii.ro rezulta ca Legislatia muncii cuprinde : codul muncii,asigurari sociale (pensii},resurse umane.
Intrebarea mea este : daca instanta a anulat in mod eronat actiunea noastra si daca da, cum putem demonstra ca avem dreptate,respectiv dreptul de a reprezenta membrii nostrii de sindicat fara un mandat expres pentru obtinerea unor drepturi de pensie. Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 2 Septembrie 2010
Posibil ca interpretarea data de judecatori (avand in vedere exprimarea data de catre legiuitor) a acelui articol se refera la legislatia stricta din domeniul relatiilor de munca, a securitatii si sanatatiii in munca.

Pensiile fac parte din sistemul asgurarilor sociale , caz in care sunt aplicabile dispozitile legislatiei referitoare la asigurarile sociale.
Prin urmare, cred ca pentru un astfel de litigiu este nevoie de un mandat expres pentru cei din sindicat care va reprezinta in instanta.
Va rog daca se poate a mi se raspunde :asigurarile sociale fac parte din legislatia muncii sau nu?va multumesc
Asigurarile sociale au norme proprii de reglementare care fac parte dintr-o ramura de drept distincta de ramura Dreptul muncii, si anume Dreptul securitatii sociale , care cuprinde norme juridice ce reglementeaza raporturile de asigurare sociala si asistenta sociala (pensii, indemnizatiile de somaj, venitul minim garantat ș.a.).

Legislatia muncii cred ca cuprinde norme ce reglementeaza relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca , nu si normele ce reglementeaza raporturile juridice de asigurari sociale.
completele de judecata sunt specializate atat pe litigii de munca cat si pe asigurari sociale...

de exemplu: sectia a-VII-a civila si pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociala a C.A.Bucuresti.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
ctynn, utilizator
ctynn a scris:

completele de judecata sunt specializate atat pe litigii de munca cat si pe asigurari sociale...

de exemplu: sectia a-VII-a civila si pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociala a C.A.Bucuresti.

Nu are nicio relevanta cum sunt specializate completele de judecata cu notiunea de legislatia muncii pe care o solicita utilizatorul ...
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuală activă asociație pensionari khalima khalima O asociație de pensionari legal-constituită în baza Legii 502/2004, are dreptul de a introduce acțiuni în justiție în numele membrilor săi? sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Inscrisuri forsyte forsyte Cum trebuie sa demonstrez calitatea de membru de sindicat instantei fara a apela la serviciul de resurse umane ? Sunt lider de sindicat si mi se cere acest ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi banesti stelarman stelarman poate un sindicat sa ii reprezinte in instanta si pe cei care nu sunt membrii de sindicat.? Daca da, in ce conditii? (vezi toată discuția)