avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere de interventie in interes personal sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere de interventie in interes personal sau accesorie?

Buna ziua tuturor. Ma aflu intr-o dilema...
Sunt implicat intr-un proces ce are ca obiect anularea unui titlu de proprietate eliberat in baza Legii 18/1991 de catre Comisia judeteana de fond funciar si Comisia locala de fond funciar. Mai exact, matusa mea (decedata fara copii) si a carei mostenitoare sunt, a fost mostenitoarea (alaturi de fratii sai) tatalui sau caruia i-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri. Deci, pe titlul de proprietate a carui nulitate absoluta partiala se cere a fi constatata apare numele matusii mele si cele ale fratilor sai. Unul dintre frati cheama in judecata pe ceilalti (doi dintre ei venind prin reprezentare) alaturi de Comisiile de fond funciar locala respectiv judeteana, solicitand radierea numelui matusii mele invocand faptul ca ea nu a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Situatia de fapt a fost urmatoarea: Unul dintre frati a facut cerere in numele tuturor, cerere semnata de toti si in baza careia dreptul de proprietate a fost reconstituit.
Va rog sa-mi spuneti ce tip de cerere de interventie trebuie sa fac eu, tinand cont de obiectul dosarului (constatare nulitate absoluta partiala) ????
Cel mai recent răspuns: Villy1liv Villy1liv , Consilier juridic 09:38, 1 Septembrie 2010
interventie in interes propriu.
Ai putea sa-mi spui si de ce te rog ?
Potrivit art. 49 alin 2 cpc interventia este in interes propriu atunci cand cel care intervine invoca un drept al sau. Deci intervenientul principal invoca un drept propriu asupra bunului ce formeaza obiectul cererii de chemare in judecata. Cererea de interventie este facuta sub forma unei cereri de chemare in judecata si se indreapta impotriva ambelor parti initiale din proces, reclamant si parat. Ori in cazul meu obiectul cererii este constatarea nulitatii absolute partiale.
Astept si alte pareri (daca se poate justificate).
nu este deloc obligatoriu ca interventia sa vizeze un drept asupra unui bun.
tot ce se cere de catre lege este sa vizeze UN DREPT. asta inseamna ca poti sa faci interventie in legatura cu ORICE drept, inclusiv cu privire la nulitate.
nu este regula ca se indreapta impotriva ambelor parti.
villy1liv a scris:

matusa mea (decedata fara copii) si a carei mostenitoare sunt, ...

pe titlul de proprietate a carui nulitate absoluta partiala se cere a fi constatata apare numele matusii mele si cele ale fratilor sai.


Si instanta ce facea?

Chemarea in judecata a tuturor partilor implicate, si in special a titularilor dreptului înscris in titlu reprezinta o conditie necesara, constituind un caz de coparticipare procesuala obligatorie, neîndeplinirea ei facând actiunea inadmisibila

N-aveti pe nimeni de partea dvs. (dintre cei chemati ca parati) ca sa-i serviti o "compunere scrisa" inainte de a-i servi reclamantului pe tava participarea dvs. procesuala?
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
romascanu, moderator
Nu, din pacate nu am pe nimeni. Ar fi in dezavantajul lor... (Poate Comisiile de fond funciar desi....)
Sora mea este alaturi de mine mostenitoare a matusii. Credeti ca este o idee buna sa faca sora mea cerere de interventie si sa ridice apoi exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata pe motivul obligativitatii coparticiparii procesuale (ca nu au fost chemati in judecata toti mostenitorii matusii, mai exact eu) ?
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
Villy1liv Villy1liv, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Acces la un dosar in care nu sunt parte, dar sunt direct implicat (afectat) elenagabi elenagabi Buna ziua, vă rog mult să mă lămuriţi şi pe mine în legătură cu următorul aspect. O ruda a mea a chemat in judecată două autorităţi locale ... (vezi toată discuția)
Pamantul colectivizat, redobandit dupa revolutie se imparte tuturor mostenitorilor sau doar celui care are certificat de mostenitor? Aura Popa Aura Popa As dori raspuns la urmatoarea problema: tatal meu a mostenit casa parinteasca si pamantul de sub ea, cu certificat de mostenitor, prin renuntarea voluntara a ... (vezi toată discuția)