avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Trecere PFA de la norma fixa la norma reala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Trecere PFA de la norma fixa la norma reala

Buna ziua,

Am inceput sa lucrez si mi-am infiintat PFA anul acesta in luna aprilie tocmai pentru ca atunci era mai avantajos. Precizez ca platesc impozitul si asigurarile de sanatate la norma de venit.
Avand in vedere ca acum s-au schimbat legile si acum trebuie platite si contributiile pentru pensie si somaj vin si eu cu niste intrebari la care nu sunt inca lamurit. Daca este cineva care stie mai bine ce se intampla, il vor sa-mi raspunda si mie la cateva intrebari:

Precizez ca PFA-ul este in domeniul IT: dezvoltare produse software ( 6201 ). Activitatea o desfasor in afara tarii la sediul clientului si e destul de greu sa vin in tara pentru a depune declaratiile.

1. PFA-ul este inregistrat intr-un sat din judetul Iasi in care norma de venit este 4700. Intrebare: Care va fi norma de venit odata cu noile legi, pentru ca am inteles ca s-a marit ?

2. Ar trebui sa merg din nou la finante pentru a-mi elibera o noua decizie de impunere sau se ocupa cei de acolo si-mi vor trimite acasa ?

3. Trebuie sau nu trebuie ( este obligatoriu ) sa merg sa platesc pentru pensie si somaj ? Declaratiile sunt destul de ambigue, am vazut cu totii. In lege spune ca platim contributiile sociale la maxim N(?) salarii iar in declaratiile respective ne pune sa completam suma; care este suma exacta ?

4. Se poate ca in acest moment sa trec pe norma reala ( PFA_ul este infiintat din data de 18 aprilie 2010 ) ? Pentru ca as avea posibilitatea sa fiu pe contract de munca dar nici nu as vrea sa inchid deocamdata PFA-ul si nici sa-l suspend ( in cazul suspendarii am inteles ca e si un pic mai dificil ).

5. Daca trec pe norma reala si nu mai realizez nici un fel de venit ar mai trebui sa platesc ceva ? Ce declaratii trebuie depuse pentru a demonstra ca nu realize nici un fel de venit in norma reala, unde si la cat timp ( lunar, trimestrial ) ?

Multumesc anticipat,
Ionut
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:40, 31 August 2010
1. De la 1 iulie orice norma va fi minim 7200 pe an (12 salarii minime pe economie).

2. Teoretic trebuie ca cei de la finante din proprie initiativa sa va trimita decizia de impunere cu norma modificata. Da-ti un telefon si intrebati cand le vor trimite.

3. Daca nu sunteti pensionar sau afiliat la vreun alt sistem de pensii(pt politisti, avocati, militari) aceste contributii(somaj si pensii) sunt obligatorii !
Suma la care va referiti este venitul obtinut. In cazul PFA-norma de venit, venitul obtinut este chiar norma, insa aceasta va fi modificata la 7200/an. In concluzie pe declaratie ar trebui sa treceti la venituri salariu minim pe economie, 600 lei (a 12-a parte din norma, chiar daca decizia de impunere actualizata nu v-a fost trimisa inca).

4. Puteti sa treceti in regim real adaugand o activitate care este impozitate astfel. Puteti sa-l si suspendati daca stiti ca nu veti avea activitate, nu e nimic dificil in asta.

5. Nu mai platiti nimic. Depuneti declaratiile pe 0. O singura data. In viitor daca veti obtine totusi venituri va trebui sa le actualizati conform veniturilor obtinute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa are salariu? arinna arinna La un pfa venitul brut obtinut este si salariul brut sau ele sunt diferite? Adica se declar ca aceeasi valoare sau diferit? (vezi toată discuția)
a aparut formularul declaratia de somaj Alexandru Suteu Alexandru Suteu Astazi pe site-ul AVOCATNET am citit stirea si am descarcat formularul: \"DECLARATIE privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor ... (vezi toată discuția)
Modificari pfa norma de venit mihai_cu mihai_cu Buna ziua, Eu sunt PFA la norma de venit din februarie si muncesc in strainatate! Cum sunt departe de toata nebuneala asta de pe la noi, nu am urmarit exact ... (vezi toată discuția)