avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale societate data in judecata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

societate data in judecata

M-ar interesa ce se poate intampla daca un furnizor a dat in judecata societatea comerciala pentru neachitarea facturii. Mentionez ca societatea nu are lichiditati si nu functioneaza de 2 luni, dar nu a fost declarata incetarea activitatii, deoarece are datorii la bugetul de stat.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 21:27, 31 August 2010
Depinde pe ce cale a ales sa mearga creditorul respectiv..

Eu v-as fi sfatuit sa solicitati chiar d-voastra intrarea in faliment, deoarece, prin deja foarte cunoscuta OUG 54/ 2010, s-au introdus modificari ale Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:

ARTICOLUL 27
Raspunderea solidara
(1) [...]
(2) Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil, in conditiile prezentului cod, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
a) [...]
b) [...]
c) administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
d) administratorii sau orice alte persoane care, cu reacredinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale.

In plus, un proiect de lege aflat acum in lucru contine o serie de prevederi mult mai stricte, care odata intrate in vigoare, se vor aplica si in cazul d-voastra.

Si pana la urma, declararea starii de insolventa are si o serie de avantaje evidente, cum ar fi faptul ca ANAF-ul nu va mai calculeaza noi contributii..
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
La intrebarea dvs.:"ce se poate intampla daca un furnizor da in judecata o societate pentru neplata facturii..", raspunsul este :" se poate intampla sa castigati".
Daca castigati definitiv si irevocabil procesul, treceti la investirea hot. instantei cu titlu executoriu si apoi va adresati unui executor judecatoresc, pentru punerea ei in executare.
"Se poate intampla" ca societatea sa nu aiba bunuri care sa poata fi urmarite si care v-ar indestula. In aceasta situatie o sa asteptati ca cineva sa aiba o creanta de 45.000 lei( dupa noile modificari ale legii 85/2006) sa solicite deschiderea procedurii insolventei si sa va inscrieti la masa credala, sau daca asta-i creanta dvs. sa solicitati chiar dvs. deschiderea procedurii insolventei fata de debitor.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea solidara conform cod procedura fiscala art 27 - niste intrebari colonelu colonelu Articolul 27 este asta : Art. 27 Răspunderea solidară a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii ... (vezi toată discuția)
Vanzare firme cu datorii - raspunderea administratorului utilizator44 utilizator44 am o societate si am datorii la stat (tva de plata. imp sal. imp. profit + dobanzi)100.000 ron daca o vand unei persoane cu tot cu datorii schimbat adm. si ... (vezi toată discuția)
Insolvabilitate edusa edusa ce se intampla cu o firma declarata de administratia financiara in insolvabilitate pt 6670 ron debit si 3500 penalizari? (vezi toată discuția)