avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

vreau sa stiu daca pot fi data afara in cazul in care nu pot efectua ore suplimentare in ziua respectiva.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 20:01, 31 August 2010
Cf legii orele suplimentare se efectueaza cu acordul angajatului, prin urmare NU.
Potrivit Codului Muncii,programul de lucru este de 8 ore pe zi,5 zile pe saptamana.Daca in contractul individual de munca semnat cu angajatorul aveti stabilit alt program,sau ati semnat un act aditional la cim care prevede prestarea de ore suplimentare,atunci acest refuz poate constitui un motiv de cercetare disciplinara.Daca nu,nu se impune o asemenea decizie.

andymaurul
~ Conținut șters la cerere ~
Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii
Art. 117 (2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Legal si "teoretic", puteti fi sanctionata si eventual concediata daca v-a fost ceruta efectuarea orelor suplimentare doar in caz de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Practic, dupa cum se respectaX-( codul muncii de catre "patronii din Romania#-o", au nevoie doar de un motiv sau pretext ca sa va "restructureze postul"... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare balaceanumihaela balaceanumihaela Se poate ca un angajat sa fie obligat sa faca ore suplimentare? daca refuza acest lucru este posibil sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Orele suplimentare maritica balan maritica balan buna ziua ! sunt angajata cu CM partial 4ore/zi la o firma , in perioada cand colegu a fost in CO am stat 8 ore /zi deoarece suntem doar 2 oameni unu cu ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare blackflute59 blackflute59 sunt pompier civil la unatc si de 2 luni ni s-a sistat plata orelor suplimentare,dar nu ni s-a aratat baza legala a sistarii.exista o lege care anuleaza plata ... (vezi toată discuția)