avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare: Abuz / Evaziune Fiscala - Leasing
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare: Abuz / Evaziune Fiscala - Leasing

Buna seara,

De ceva vreme, mai exact din luna februarie a acestui an ma confrunt cu o problema cu firma de leasing prin care am achizitionat un autoturism acum 2 ani, ca persoana juridica.
In luna decembrie am avut probleme cu lichiditatea si nu am reusit sa platesc rata de leasing. La fel s-a intamplat si in luna ianuarie, reusind sa platesc soldul restant + penalizarile la sfarsitul lunii februarie, dupa ce s-a emis cea de-a treia factura.
In luna Martie am fost anuntat de reprezentantul companiei de leasing ca daca nu platesc la timp rata reziliaza contractul, care este oricum suspendat pentru ca nu am platit 3 facturi consecutive.
La acel moment am ajuns la un acord cu ei si am platit factura pentru luna martie si o taxa de repunere pe rol. Mentionez faptul ca aceste plati le-am facut in baza unor facturi proforme, primind asigurari ca voi primi facturile fiscale imediat ce se repune contractul.
In luna Aprilie am constatat faptul ca nu a fost repus contractul, desi am platit o taxa de repunere si am primit asigurari ca asa se va proceda. Nici in luna Aprilie nu s-a emis o factura fiscala, ci decat una proforma.
Si de aceasta data mi s-a spus ca pentru a repune contractul este nevoie sa platesc factura pentru luna curenta(Aprilie) si o luna in avans (Mai), pentru care s-a emis inca o factura proforma. Pentru ca am vrut ca lucrurile sa se rezolve cat mai rapid, fara dureri de cap am acceptat din nou sa platesc.
In luna Iunie am avut un mic accident cu masina si a trebuit sa o bag in service. Am primit de la firma de leasing imputernicirea pentru intrarea in reparatie pe care este specificat "sold 0".
Problemele au aparut dupa ce in luna Iunie am refuzat sa mai fac orice plata catre ei pana nu se repune contractul si se emit facturile fiscale pentru lunile Martie, Aprilie si Mai, pe care le-am platit doar in baza unor proforme. Neputand astfel sa imi deduc TVA-ul. TVA pe care daca l-as fi dedus as mai fi acoperit o rata.
Din nou mi-au cerut sa platesc luna curenta + o luna in avans pentru a repune contractul. Motivand ca "s-a omis" repunerea contractului.
Intrucat am refuzat sa mai intru in jocul lor, am fost anuntat telefonic de un operator ca a fost reziliat contractul meu de leasing si de asemenea nu am putut sa mai ridic masina din service. Mentionez faptul ca nu am primit nici o notificare oficiala in acest sens.
Am fost anuntat de cei de la service ca masina a fost ridicata de firma de leasing si am avut surpriza sa o vad scoasa la vanzare pe site-ul firmei de leasing.

Sper sa ma puteti ajuta cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. Cum si cui pot sesiza faptul ca firma de leasing din luna februarie nu a emis facturi fiscale, impunandu-mi sa le efectuez plati in baza unor facturi proforme? Astfel sustragandu-se de la plata TVA si impiedicandu-ma pe mine, ca si persoana juridica sa imi deduc aceasta taxa. Din putinele cunostine pe care le am in domeniu, stiu ca asta inseamna evaziune fiscala.

2. Este posibila rezilierea contractului in acest caz, avand in vedere ca platile erau la zi, fiind scadenta doar luna in curs?
Reprezentantul firmei de leasing mi-a spus ca a fost posibil intrucat contractul era suspendat. Mentionez faptul ca am platit cu doua luni inainte taxa de repunere pe rol, care mi-a fost adusa la cunostinta prin factura proforma.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Deductibilitate tva din factura proforma? ContSters79137 ContSters79137 Am o masina luata in leasing si vreau sa inchid contractul, respectiv sa cumpar masina. Firma de leasing m-a anuntat ca va emite o factura proforma, valabila ... (vezi toată discuția)
Deducere tva leasing masina Iulian81 Iulian81 Buna ziua! In domeniul fiscal nu prea ma pricep dar as vrea sa stiu si eu daca PFA-urile platesc TVA pentru leasing-ul unei masini. Stiam ca pentru firme este ... (vezi toată discuția)
Cumparare auto inca in leasing dancraciun dancraciun Buna ziua, Doresc sa achizitionez un autovehicul de la o persoana care la randul ei a luat masina in leasing. Totalul de plata ramas pentru masina cu tot ... (vezi toată discuția)