avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1657 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deductibilitate TVA din factura proforma?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deductibilitate TVA din factura proforma?

Am o masina luata in leasing si vreau sa inchid contractul, respectiv sa cumpar masina.
Firma de leasing m-a anuntat ca va emite o factura proforma, valabila 15 zile, timp in care pot sa achit valoarea sau sa ma razgandesc; ulterior, deci dupa ce trec 15 zile (si asta indiferent ca platesc factura in aceeasi zi!) ei urmeaza sa emita factura finala, ne-proforma.

intrucat interesul meu este ca TVA-ul din aceasta operatiune sa intre pe luna in curs (iulie) , intrebarea mea este: daca firma de leasing emite azi de exemplu, 28 iulie, factura proforma si o achit in acest interval de 15 zile, TVA-ul inscris in aceasta va aparea ca fiind de dedus pe luna iulie? sau se are ca data de reper data facturii finale (cea ne-proforma)?

multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:43, 28 Iulie 2009
Pentru a putea deduce tva-ul dintr-o factura este necesar ca acea factura sa fie intocmita cf art 155 cod fiscal. Proforma nu respecta art 155, ca urmare nu puteti deduce tva .
Daca va emite proforma azi 28.07 si o achitati pina pe 31.07, vor fi obligati de lege sa emita factura fiscala pe iulie, si veti deduce tva pe iulie, asa cum doriti.
va multumesc mult pentru raspuns.
asa mi s-ar fi parut si mie normal, contabila noastra insa ne-a spus altceva. recunosc insa ca nu prea am avut incredere in acest raspuns, de aceea am si pus intrebarea si aici.

ce fac, totusi, daca cei de la firma de leasing imi intocmesc factura in august? e clar ca atunci TVA-ul intra in august, nu? :(
da, sigur , daca factura are data de august , in acea luna puteti deduce si tva-ul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare: abuz / evaziune fiscala - leasing maque maque Buna seara, De ceva vreme, mai exact din luna februarie a acestui an ma confrunt cu o problema cu firma de leasing prin care am achizitionat un autoturism ... (vezi toată discuția)
Factura de avans niko 94 niko 94 Buna ziua, Avem o factura proforma, avans utilaje in 22.02.10, plata se face in 23.02.10 iar factura vine in 25.02.10.Cum se inreg. in conta: 1.plata av in ... (vezi toată discuția)
Avans aic factura proforma mirelanicola.72 mirelanicola.72 In data de 29.09 o sc achita unei sc din Ungaria (ambele sc inregistrate in ROI) un avans, conform unei facturi proforma, de 2980 euro. La data de 17.10, sc ... (vezi toată discuția)