avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde se poate da in judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde se poate da in judecata

Buna seara,
am un caz foarte ciudat si totusi leg de el o intrebare.
Dar sa descriu cazul:
Trei persoane A, B si C sunt coproprietari ai unui apartament din Romania, ei traind toti trei in Germania si C fiind fiul lui B. Este vorba de un apartament superb, cu o pozitie foarte buna dintr-un mare oras din Romania. A si B au cate 3/16, C 10/16 din apartament. A ar putea revendica inca 1/3 din cele 10/16 ale lui C, dar deocamdata inca nu o face si nici nu conteaza aici. A s-a gandit ca poate n-ar fi rau, daca apartamentul care sta gol, ar apartine 100% unei singure persoane si deci s-a adresat lui B (si indirect astfel si lui C) cu o email. Le-a sugerat ca, pentru rezolvarea problemei, daca doresc, sa propuna o valoare a apartamentului si A ar hotari daca la aceasta valoare ar prelua (cumpara) partile lui B si C sau ar vinde (lui B sau C) partea proprie. Pare onorabil - unul spune pretul, celalalt hotaraste daca cumpara sau vinde. Ca raspuns B trimite un FAX prin care arata ca exista 3 variante:
1. B si C preiau partea lui A
2. A preia partile lui B si C
3. B sau C obtin prin hotarare judecatoreasca punerea in practica a variantei A.
Despre valoarea apartamentului nu spune dacat ca inainte de criza s-ar fi putut vinde cu X (de ce n-a facut-o, nu pricepe probabil nici el) si ca A sa se intereseze la misitului de atunci. A o face. Misitul ii raspunde dupa cateva zile ca ar avea un cumparator, dar cu un pret ceva mai mic (cam 10-15%), ca ar fi vorbit si cu B, dar ca acesta nu se poate hotara, ar vrea pretul X. Daca ar numi X ca valoare a apartamentului, A i-ar vinde imendiat partea sa, dar se pare ca acest pret este pentru B valabil doar in cazul vanzarii de catre el. FAX-ul il incheie B cu fraza, ca, daca nu primeste raspuns in decurs de 6 saptamaini de la A, va intra in vigoare varianta 3, deci ameninta cu darea in judecata. Intrebarea la care sa dea raspuns in decurs de 6 saptamani A a cautat-o degeaba in FAX, chiar consultand si pe altii. Nu exista.
Nu va mai plictisesc cu alte amanunte.
Sa admitem ca B ar reusi sa gaseasca problema pentru care vrea sa-l dea in judecata pe A (de exemplu ca vrea ca A ori sa cumpere partile lui B si C la un pret corespunznad unei valori de 2X, sau sa vanda partea sa lui B sau C la un pret corespunzator de X/2. Mai bine ar fi bineinteles daca A ar putea fi condamnat la cedarea gratuita a partii sale si ca recompensa ar prelua cheltuielile unei renovari serioase.).
Intrebarea mea (serioasa): Unde ar putea fi dat A in judecata, in Romania, in orasul in care se afla apartamentul sau in Germania in una din localitatile unde locuiesc A respectiv B si C?
Ar fi foarte amuzant totul, daca n-ar fi atat de trist.

Va foarte multumesc si va rog sa nu va bateti joc verbal de B, este si asa batut destul.
Cel mai recent răspuns: ALIP , utilizator 11:42, 1 Septembrie 2010
Competenta este data de locul situarii imobilului respectiv
E bine sa alegeti varianta amiabila ,. intrucat e f. simplu la notar sa se rezolve totul, in cateva ore si nu in cativa ani, cum ar fi la instanta. Ma gandesc ca stind acolo, in Germania, ati invatat cate ceva de la ei si de ce sa cheltuiti bani, doar pentru satisfacerea unui orgoliu , cand e cunoscut bine faptul ca toti cei trei asunt proprietari ai imobilului Asadar:
1. Oricare dintre proprietari poate sa ceara in instanta impartirea apartamentului ( iesirea din indiviziune), atribuirea unuia dintre ei a apartamentului in natura cu obligatia platii cotelor ideale catre ceilalti doi proprietari sau vinderea acestuia si impartirea banilor, dupa evaluarea ce se face in cadrul litigiului printr-o expertiza;Instanta competenta va fi judecatoria cea mai apropriata de locatia apartamentului; procesul va dura mult intrucat , indiferent cine va deschide actiunea, ceilalti doi vor trebui citati in Germania si termenele vor fi mai indepartate; administrarea probelor , precum expertiza evaluatoare va dura si aceasta, etc. Nu va multumi pe nimeni o astfel de cale, de aceea nu o recomand.
2. Prezentarea la notar, personal sau prin mandatar si incheierea actelor necesare, fie de preluare a cotelor a doi dintre coproprietari in favoarea unuia singur, fie vanzarea apartamentului unui tert, in baza actelor actuale si impartirea banilor rezultati catre toti trei.
Multumesc pentru raspunsuri, care ambele arata ca, daca A va fi dat in judecata s-ar face in Romania. Ce am aflat in plus, foarte multumesc, este ca A n-ar trebuii sa mearga la proces in Romania, ci ar fi citat in Germania =D>. Nu A (care sunt eu) vrea vre-un proces ci B ameninta cu asa ceva, fara sa precizeze ce vrea sa obtina prin instanta. Poate ca-l sfatuieste si pe el cineva, in bine, dar e asa de plin de el (nu stiu pe care calitati, caci in afara de somer nu prea e nimic) cum e, nu cred ca intelege. Oricum, daca B se hotareste sa-l dea pe A in judecata cu toate ca A este de acord cu o solutie amiabila, egal care ar fi aceasta (A are suficienti bani pentru preluarea intregului apartament, dar nu tine neaparat sa cumpere. Poate sa si vanda, numai pretul pe m² sa fie acelasi, atat la vanzare cat si la cumparare) ba chiar de la el a pornit, dovedibil, initiativa in acest sens, cine ar “castiga” procesul si deci cine ar plati toate aceste cheltuieli absolut inutile? Poate cineva sa fie dat in judecata pentru a obtine de la el ceva, ceeace chiar el propusese? Nu trebuie cel care da in judecata sa dovedeasca, ca ceeace cere nu poate primi in alt fel?
Mai clar: A propune ca B sa preia (sa-i cumpere) partea sa de apartament. Ca raspuns B il da in judecata pe A cerind instantei sa-l condamne pe A sa-i vanda partea de apartament, adica exact ceeace propusese A. Este posibila o asemenea timpenie? As intelege, daca nu s-ar putea cadea de acord asupra valorii apartamentului, ca aceasta valoare sa fie stabilita printr-un expert numit de instanta. Numai ca A accepta orice evaluare a apartamentului numita de B (de la 1 € la 10 milioane), numai ca insi pastreaza dreptul sa hotarasca daca cumpara sau vinde, in functie de valoarea stabilita de B.
Foarte multumesc.
Propunerea lui A mi se pare de bun simt si se "traduce" astfel: avem un lucru in comun (coproprietate) care nu produce "una de-un leu" (vorba unui cunoscut, ca sa n-o zic direct pe-aia romaneasca despre "lucru amestecat"), ci, dimpotriva, sta gol si, probabil, inghite bani.

"A" pare deschis oricarei variante: fie sa cedeze partea lui fie sa preia el partile celorlalti.

"B" ... hai sa zicem ca nu stie sa se exprime prea bine in scris (pentru ca ne-ati rugat sa fim ingaduitori cu el).

Nu-i e deloc greu lui B sa gaseasca "problema pentru care sa-l dea in judecata pe A". Dimpotriva, e banala = actiune de iesirea din indiviziune (=partaj) pentru ca nimeni nu este obligat a ramane in indiviziune (728 c. civ).

Dar daca ar sti fiecare cat il costa purtarea acestui "razboi" (proces) si-ar da brusc seama ca singura neintelegere care ii dezbina este PRETUL apartamentului si ca, pe marginea valorii mai e loc de discutie. Altminteri o sa castige statul impozite, expertii onorarii, etc ...iar A,B,C ... nervi si timp pierdut.

later edit:

Scriam acest raspuns in timp ce dvs. il postati pe cel de mai sus, asa incat l-am vazut mai tarziu.

Partajul nu e o "vanzare cu de-a sila". Instanta nu obliga pe un coproprietar sa vanda altuia, ci, aflata in fata unui bun (ap.) ce nu poate fi partajat in natura/ impartit in trei "felii" distincte (banuiesc ca nu e un palat din care s-ar putea obtine 3 unitati locative distincte pentru a putea fi atribuita fiecaruia cate una) decide CUI (caruia dintre cei trei coindivizari) ii atribuie intregul ap. obligand pe acesta sa plateasca celorlalti valoarea partii lor/sa dea celorlalti partea lor in bani (asta se cheama sulta).

ALIP a scris:

Ce am aflat in plus, foarte multumesc, este ca A n-ar trebuii sa mearga la proces in Romania, ci ar fi citat in Germania


Nu, nu ... Germania este locul unde trebuie sa fie trimisa instiintarea (citatia) despre locul (data, ora, etc) unde ar urma sa se prezinte/unde se va desfasura procesul =Ro. Daca primesc acasa o invitatie la o nunta nu inseamna ca nunta se va desfasura la mine acasa, ci ma uit in "citatie" sa vad unde-i carciuma la care trebuie sa ma duc. :)
Desigur, A nu va fi obligat sa mearga personal la proces. Isi poate trimite un reprezentant/mandatar, avocat sau neavocat.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Multumesc,
dar cum se impart cheltuielile cu judecata, daca B il da in judecata pe A, stiind bine ca A este de acord si sa cumpere dar si sa vanda partajele respective? Inca odata: B sa numeasca pretul pe m² si A decide daca cumpara sau vinde, sau invers A numeste pretul si B (impreuna cu C) decid de cumpara sau vand. Poate A fi mai maleabil? Daca B insa crede ca el numeste pretul si tot el hotareste daca cumpara sau vinde, parca, parca cam exagereaza in privinta maleabilitatii necesare a lui A.

Ati scris :
Nu-i e deloc greu lui B sa gaseasca "problema pentru care sa-l dea in judecata pe A". Dimpotriva, e banala = actiune de iesirea din indiviziune (=partaj) pentru ca nimeni nu este obligat a ramane in indiviziune (728 c. civ).
Asta merge, chiar daca A nu are nimic impotriva sa iasa din indiviziune?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
ALIP, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire buna ziua. in urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ... GavDana GavDana Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate marrius_danny marrius_danny o anume persoana A a facut contract de cesiune pt o suprafata de teren pe care ar urma sa ii iasa titlul de proprietate pentru persoanele B si C in cota parte ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)