avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlul de proprietate

o anume persoana A a facut contract de cesiune pt o suprafata de teren pe care ar urma sa ii iasa titlul de proprietate pentru persoanele B si C in cota parte 1/2(sa zicem ca B este o pers cu bani si influenta).in acel contract s-a stipulat k nu poate nici una dintre parti sa vanda fara semnatura celuilalt si nici una in favoarea celuilalt.intr'un final titlul de proprietate va iesi pe numele lui B si C.ce intrebari as avea:1.din moment ce vor iesi titlurile pe numele fiecaruia va putea vinde B fara ca C sa isi dea semnatura?2.daca raspunsul ar fi"da" ce ar trebui sa ceara C sa se stipuleze sau ce artificiu ar fi de facut atunci cand vor iesi titlurile ca in continuare B sa nu vanda fara acordul lui?(sa se lege de acel contract de cesiune cumva)?
Cel mai recent răspuns: marrius_danny , utilizator 15:26, 29 August 2011
Atata timp cat respectivul teren se afla in circuitul civil si asupra lui nu exista o interdictie legala de vanzare nu vad de ce ar trebui sa fie obligat B sa pastreze dreptul de proprietate si sa nu poata instraina.
Mi s-ar fi parut normal sa se instituie un drept de preemtiune, adica in cazul in care intelege sa vanda sa faca o oferta lui C si daca acesta nu o accepta sa poata vinde oricui ... dar nu vad nici un motiv pentru ca B sa fie obligat sa pastreze acest teren ... pana la urma am fi in prezenta unei incalcari flagrante a dreptului de proprietate care ii apartine lui B.
Oricare va putea vinde deoarece este vorba de dreptul de proprietate asa cum este el definit de art.480 cod civil, drept absolut si exclusiv.Dar vor trebui sa vanda partea care le cade in momentul iesirii din indiviziune, care se va face dupa iesirea titlului de proprietate.
Liamic43 a scris :

"Dar vor trebui sa vanda partea care le cade in momentul iesirii din indiviziune, care se va face dupa iesirea titlului de proprietate".

B poate sa vnda FARA sa iasa mai nti din indiviziune. Astfel C se va trezi n indiviziune cu cumparatorul cotei parte a lui B (sa-i spunem D), cumparator D pe care poate C nici nu l cunoaste. Daca lui C nu-i va place de noul sau co-indivizar D, atunci C poate oricnd:
- fie sa-si vnda cota parte altui cumparator mazohist E ;
- fie sa-si vnda cota parte chiar lui D, daca D vrea s-o cumpere ;
- fie sa cumpere cota parte lui D, daca D e de acord sa si-o vnda ;
- fie sa iasa din indiviziunea sa cu D prin partaj amiabil ;
- fie sa iasa din indiviziunea sa cu D prin partaj judiciar; in acest caz instanta fie va mparti terenul n 2, fie va vinde la licitatie terenul si va mparti banii (dupa ce se vor plati cheltuielile de judecata, de expertiza si de vnszare, aceasta solutie fiind cea mai scumpa, dar sigura).

Evident solutia buna ar fi fost ca, la cumpararea de la A, B si C sa fi instituit (n contractul de cumparare) un drept de preemtiune reciproc, astfel ca oricnd C sa poata cumpara chiar el partea lui B, cu drept de prefrinta fata de D.


ideea este ca ambele parti vor sa se faca vanzarea pe intreaga suprafata,doar k intelegerea a fost k B va aduce clienti pt ambii proprietari.vreau sa intreb daca se poate face ceva ca atunci cand vor aparea clientii, B sa fie obligat sa il anunte pe C sau chiar sa se stipuleze ceva care sa il oblige sa treaca pe la C sa semneze(asa a fost intelegerea verbala initial).mentionez ca in scurt timp ar trebui sa iasa fisele de punere in posesie.daca se poate face un artificiu atunci la semnarea lor sa se intample ceea ce am intrebat.multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare drept de succesiune pitikudj pitikudj Buna ziua, Va prezint urmatoarea speta.Sunt mostenitor prin certificat de mostenitor a unei cote parte dintr-un teren arabil la care nu s-a facut carte ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren intravilan tiberius_iordache tiberius_iordache Buna ziua, As dori sa cumpar un teren de 250 m2 care se afla in fata casei mele, as dori sa stiu daca legal se poate vinde: Pe acest teren sunt 3 frati si ... (vezi toată discuția)
Antecontract (promisiune ) vanzare -cumparare teren si casa gabriella1065 gabriella1065 Am mostenit de la mama 6 Ha teren extravilan si 1/4 din casa bunicilor ( am certificat de mostenitor ) . Titlurile de proprietate pe teren sunt pe numele mamei ... (vezi toată discuția)