persoanele care au cartea de munca la un serviciu si concomotent desfasoara activitati profesionale pe baza conventiei civile,ce taxe trebuie sa achite din veniturile realizate pe baza conventiei civile?cine trebuie sa achite acesta taxe, angajatorul sau angajatul?
Daca realizeaza venituri din servicii efectuate ocazional, se platesc taxe ca si pana acum.
Daca realizeaza venituri din servicii efectuate periodic si cu caracter de continuitate, aceste deja se asimileaza salariilor si se vor plati toate taxele si contributiile ce se platesc pentru salarii. Aceste taxe sunt cu retinere la sursa.
Succes!
Problema conventiilor civile este foarte delicata:
1. In situatia in care persoana implicata (identificata prin CNP) obtine veniturile din acealasi loc (de la aeeasi persoana juridica ...) atat din CIM cat si din Conventia civila, veniturile din conventii civile pot fi considerate ( ITM si ANAF chiar le reconsidera) venituri de natura salariala si vor fi impozitate corespunzator (contributii anagjat , angajator etc).
2. Daca conventia civila se incheie intre o persoana fizica independenta (PFA) si o persoana juridica contributiile datorate sunt:
-cass 5,5%;
-cas10,5%;
-somaj 0,5%,
si se declara si platesc de catre cel care obtine venitul (PFA), vezi OUG 58 /2010 si HG 791/2010.
CONCLUZIE: "persoanele care au cartea de munca la un serviciu si concomotent desfasoara activitati profesionale pe baza conventiei civile,ce taxe trebuie sa achite din veniturile realizate pe baza conventiei civile?cine trebuie sa achite acesta taxe, angajatorul sau angajatul?" ,
- veniturile acestor persoane din conventii civile vor fi venituri de natura salariala;
- si vor fi impozitate integral (cass 5,5%+5,2%, cas 10,5%+20,8%, somaj 0,5%+...);
- plata impozitelor si contributiilor se va retine la sursa (de catre platitorul de venit).
ITM si ANAF le considera venituri de natura dependenta si nu independenta.