avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa cas
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa cas

buna ziua as vrea sa va intreb daca e adevarat ca CAS ul nu se mai plateste retroactiv sau uni vorbesc numai pt au inteles gresit la stirii va multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:59, 2 Septembrie 2010
cas-ul nu s-a platit niciodata retroactiv. Multa lume foloseste acest termen gresit.

Daca munciti luna iulie iar salariul il luati in august nu inseamna ca l-ati luat retroactiv.
Daca insa conducerea hotaraste majorare salariala pentru intreg anul(incepand cu ianuarie) in acest caz veti beneficia de marire, retroactiv, pentru lunile din trecut.

Daca nu ati platit la timp taxele iar acum fiscul, casa de pensii, casa de sanatate etc va cere sa platiti, asta nu se numeste ca platiti retroactiv, ci doar ca platiti pentru ca n-ati platit la timp.


Oricum ar fi bine sa veniti cu o intrebare mai la obiect pentru a primi un raspuns mai clar.
eu ma refeream la oug 58/2010 care il citesc chiar aici la avocatnet si ma intrb ca nu mai trebuie sa platesc 5 ani retroactiv.
Daca sunteti persoana fizica autorizata trebuia sa platiti CAS din momentul in care ati inceput sa functionati si acest lucru nu are nici o legatura cu OUG 58.
Pe de alta parte Casa de Sanatate a luat decizia sa respecte tot legea dupa care a functionat si pana in prezent. Prin urmare, veti plati ce datorati pana in prezent si probabil plus penalitati / majorari de intarziere. Casa de sanatate stie cat ar fi trebuit sa platiti in functie de veniturile declarate de dvs. la Administratia Financiara si poate sa va transmita o notificare dupa 3 ani, 4 sau 5...
Foarte multe persoane sunt revoltate deoarece abia acum au aflat ca datoreaza CAS si au impresia ca noua legislatie ii obliga sa faca acest lucru, cand de fapt datorau aceste contributii si in trecut.
Exista un singur caz de retroactivitate privind contributiile sociale.
Contributia la sanatate pentru cei care n-au fost asigurati in sistem si vor sa se asigure. Daca ai frecat menta in ultimii ani si acum te-ai trezit ca vrei sa te asiguri, benevol, sau ca esti obligat de lege(PFA, DDA, chirii, etc), trebuie sa platesti retroactiv pe ultimii 5 ani.
Dar cazul asta nu are nici o legatura cu OUG 58.
Asigurari de Sanatate. OUG nr. 58/2010 in forma sa actuala nu prevede crearea vreunei obligatii de plata pentru o perioada anterioara (nu se aplică retroactiv), sunt de parere reprezentantii CNAS. deci eu ma refeream la acesta care l am gasit aici si nu stiu cum sa il interpretez si nu miar placea sa platesc pt 5 ani retroactiv:((

Alte discuții în legătură

S-a modificat ordonanta??? iuliavelici iuliavelici Azi am auzit bine la stiri ca pfa-urile vor plati impozit 16% ca si pana acum si contributii la sanatate optional??AUD SI EU O LEGE CORECTA??=D> sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate GAVRILA  ILEANA GAVRILA ILEANA Buna seara.Am contract de asigurari de sanatate dar nu am mai platit contributia in ultimii 5 ani pt ca nu am realizat venituri ca persoana fizica.Am o firma ... (vezi toată discuția)
Oug 82/2010 in mo 638/10 septenbrie 2010 Alexandru Suteu Alexandru Suteu S-a modificat OUG 58/2010 . F important a fost eliminata litera f) de la Art.7, pct.2.1. din CF (vezi toată discuția)