avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... O expertiza tehnica auto poate fi efectuata fara ca ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

O expertiza tehnica auto poate fi efectuata fara ca expertul sa se prezinte la locul accidentului?

o expertiza tehnica auto poate fi efectuata fara ca expertul sa se prezinte la locul accidentului, fara sa vada masina si bicicleta (decat in fotogtafiile existente in dosar, facute ulterior producerii accidentului) implicate intr-un accident?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 14:45, 9 Septembrie 2010
Expertul este cel care decide daca este sau nu necesar sa se deplaseze la fata locului, pentru ca el are la dispozitie intregul dosar care cuprinde fotografii nu numai ale celor implicati in accident ci si ale locului accidentului; de asemenea are la dispozitie procesul-verbal de cercetare la fata locului, care cuprinde toate masuratorile necesare ; are la dispozitie si declaratiile partilor implicate si ale eventualilor martori; dupa studierea dosaruli, apreciaza de la caz la caz.
avocat Cristina Popescu
in cazul in care sunt sigur ca raportul de expertiza nu relateaza dinamica producerii accidentului exact asa cum s-a intamplat si a fost intocmit intr-un timp foarte scurt pentru a fi dispusa trimiterea in judecata, pot solicita citarea expertului in instanta pentru a da explicatii? Mentionez ca am avut angajat si un expert parte care a depus raport de expertiza separat de cel al expertului desemnat de catre organele de cercetare penala, avand in vedere ca nu au cazut de acord asupra dinamicii producerii accidentului.
Nu aveti de unde sa stiti ca expertul nu s-a deplasat personal si singur la locul accidentului. Aceasta in cazul in care avea nelamuriri privind topografia locului producerii accidentului. De altfel, deplasarea la locul accidentului nu este obligatorie, dar daca este necesara se convoca conform procedurii legale. Vizionarea vehiculelor implicate este necesara in mod special atunci sunt necesare anumite masuratori.
Aveti dreptul sa solicitati ca instanta sa cheme expertul pentru lamuriri. De obicei expertul nu raspunde pe loc la intrebari solicitand termen pentru analiza problemei solicitate (cel putin eu asa procedez). Formulati obiectiuni in care sa fie incluse si intrebarile pe care le-ati fi intentionat sa le puneti expertului in instanta. Expertul este obligat sa raspunda la obiectiuni. Solicitati expertului parte sa se implice puternic in aceasta cauza.
ing. Ioan Ciobanu - expert judiciar auto
Sunt sigur ca nu s-a deplasat la locul accidentul, altfel nu ar fi intocmit acel raport de expertiza asa cum l-a intocmit. Va rog sa-mi permiteti sa va ofer cateva detalii, dat fiind faptul ca sunteti expert si poate ma mai lamuriti.
Accidentul s-a intamplat astfel: mergeam cu autoturismul regulamentar (asa cum a declarat si unul dintre martori), iar in fata mea circula in acelasi sens de mers un biciclist, pe partea carosabila, care pur si simplu mi-a taiat calea virand stanga fara sa se asigure, urmand sa o ia pe un drum de tara. Tin sa precizez ca masina este lovita exclusiv pe partea stanga iar bicicleta este lovita in roata din spate pe partea stanga in lateral. Dinamica producerii accidentului relatata de catre expertul desemnat: biciclistul se deplasa pe acostament iar eu am virat brusc dreapta si am lovit bicicleta in plin in afara asfaltului. Tin sa precizez ca dupa producerea accidentului masina a rulat normal pe asfalt, nu a iesit de pe partea carosabila.
Va rog sa ma scuzati, am omis un detaliu: acostamentul are latime 1 - 1.5 m la locul producerii accidentului iar latimea masinii mele este peste 1.70 m. Consider ca daca biciclistul era lovit asa cum a relatat expertul desemnat masina urma sa iese de pe carosabil si nu avea cum sa mai ruleze drept. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Accident ruonscalafat ruonscalafat in urma unui accident rutier a fost dispusa efectuarea unei expertize tehnice. Pentru efectuarea acesteia au fost numiti 2 experti: unul din partea parchetului ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - viteza autoturismului, expertize titica titica in cazul unui accident de la locul de impact pana la oprirea masinii s-au masurat 7,7 m . Ce viteza ar putea avea masina. Autoturismul care a fost implicat in ... (vezi toată discuția)
Accident cu stationare, acrosare biciclist cu usa masinii vasile48 vasile48 Buna ziua. Am a vut un accident, eram in stationare cu masina, parcata regulamentar si am crapat usa masinii pt a scoate castile de la telefon prinse la ... (vezi toată discuția)