Poate sa imi spuna si mie cineva care ar fi avantajele sistemului dualist de conducere a societatilor comerciale, care a fost introdus prin modificarea legii 31/1990? Multumesc.
Una dintre cele mai importante si mai controversate modificari aduse LSC o constituie introducerea sistemului dualist de conducere a societatilor comerciale pe actiuni. Tendinta actuala in statele UE este de a oferi societatilor pe actiuni posibilitatea de a alege intre doua sisteme alternative de guvernare: fie o structura monista – formata doar din consiliul de administratie, fie o structura dualista – formata din directorat si consiliu de supraveghere.
Este important de subliniat ca societatile pe actiuni vor avea dreptul sa aleaga intre sistemul monist si cel dualist, nefiind niciodata obligate sa opteze pentru unul dintre ele. Mai mult, societatile pot reveni oricand asupra deciziei luate, putandu-si modifica sistemul de administrare pe toata durata existentei lor.
In sistemul dualist, societatea este administrata de un directorat si de un consiliu de supraveghere.
Sistemul dualist, asa cum o arata si numele, reprezinta un sistem de administrare pe doua niveluri: directoratul si consiliul de supraveghere, societatile ce aleg acest sistem nemaifiind obligate sa isi numeasca cenzori. Membrii consiliului de supraveghere sunt numiti de o AGA ordinara, iar numarul acestora va fi de minimum 3 si maximum 11. Consiliul numeste membrii directoratului si controleaza activitatea acestora, dar nu are puteri de reprezentare si se intruneste o data la trei luni. Conducerea societatii revine in exclusivitate directoratului, iar membrii acestuia pot fi numai persoane fizice. Societatea va fi reprezentata fata de terti de catre membrii directoratului, care, de altfel, vor trebui sa raporteze, cel putin o data la trei luni, consiliului de supraveghere cu privire la conducerea societatii.
Administratorii, membrii consiliului de supraveghere sau ai directoratului vor trebui sa incheie asigurare pentru raspunderea profesionala, in vederea exercitarii atributiilor specifice. Legea se limiteaza numai la impunerea acestei asigurari, urmand ca fiecare societate sa stabileasca termenii si cuantumul asigurarii. Administratorii, directorii, membrii consiliului de supraveghere si membrii directoratului nu pot incheia contracte de munca in vederea exercitarii atributiilor lor.