avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Presedinte CA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Presedinte CA

In cadrul unei societati pe actiuni , presedintele Consiliului de administratie poate fi concomitent si director economic ?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:51, 6 Mai 2008
este posibil, cu respectarea dispozitiilor L.31/90 si a actului constitutiv. de exemplu:Art. 8. - Actul constitutiv al societatii pe actiuni i va cuprinde:....g1) puterile conferite administratorilor si, dupa caz, directorilor, si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;...i1) puterile de reprezentare conferite administratorilor si, dupa caz, directorilor, respectiv membrilor directoratului, si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
art.143 lin 5 din legea nr.31/1990:
„In intelesul prezentei legi, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1) (adica prin delegare de la consiliul de administratie.)”
Astfel, directorii executivi sunt o realitate a societatii pe actiuni care este condusa in sistem monist (prin consiliu de administratie) si principala caracteristica este aceea ca acestia exercita atributii primite de la consiliul de administratie.
legea mai adauga, la acelasi alineat:„Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.”
Asadar, vedeti ce scrie in Actul Constitutiv al societatii in cauza.
raspunsul este NU!
presedintele CA poate fi si director general.
analizand legislatia si excluzand ideea ca presedintele CA sa fie si director general, constatam faptul ca directorul general se supune CA.
directorul economic este director executiv, aflat in organigrama pe un post inferior directorului general, ultimul avand atributii de conducere...
ce frumos ar fi ca directorul general sa dea explicatii directorului economic!!!!!!!!!!=D>
In actul constitutiv sunt numiti administratorii si absolut nimic despre delegarea responsabilitatilor catre conducerea executiva (sistemul dual conform legii 31 / 1990 actualizate). In atare conditii este posibil ?
actul constitutiv se redacteaza si incheie in conformitate cu prevederile legii 31/90 republicata si modificata...actul constitutiv cuprinde prevederi ale legii precizate. In situatia in care actul constitutiv nu prevede nimic referitor la situatia descrisa(nici nu are cum), studiati legea(atat cat puteti) sau solicitati indrumare legala , in amanunt, unui avocat.
flbarbulescu a scris:

In actul constitutiv sunt numiti administratorii si absolut nimic despre delegarea responsabilitatilor catre conducerea executiva (sistemul dual conform legii 31 / 1990 actualizate). In atare conditii este posibil ?

Sistemul dualist, asa cum acesta este reglementat de Lg. 31/1990, presupune existenta directoratului si a Consiliului de supraveghere. Din ce am inteles eu, la tine este vorba despre sistemul unitar, si nu despre sistemul dualist.
In sistemul unitar este posibila delegarea conducerii Societatii directorilor. Nu trebuie neaparat sa scrie in Actul constitutiv posibilitatea delegarii conducerii. Vezi art. 143 alin. 4: "In cazul societatilor pe actiuni ale caror situatii financiare anuale fac obiectul unei obligatii legale de auditare financiara, delegarea conducerii societatii este obligatorie".

Alte discuții în legătură

Administratori executivi la societã?ile administrate in sistem unitar IULIA,S IULIA,S Bună ziua. la societatea la care lucrez,( societate comercială cu capital integral de stat, administrate în sistem unitar) recent a fost facuta ... (vezi toată discuția)
Administrator sa - director economic Melinda2 Melinda2 Buna ziua, Sunt director economic la un SA, angajata cu contract de munca. Societatea nu are Director General, este reprezentata de Presedintele CA si ... (vezi toată discuția)
Delegare drept de semnatura membrii directoratului paulsimion paulsimion Pot delega membrii directoratului intr-o societatea pe actiuni administrata in sistem dualist dreptul de semnatura (dreptul de a angaja societatea fata de ... (vezi toată discuția)