avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale delegare drept de semnatura membrii directoratului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

delegare drept de semnatura membrii directoratului

Pot delega membrii directoratului intr-o societatea pe actiuni administrata in sistem dualist dreptul de semnatura (dreptul de a angaja societatea fata de terti in anumite situatii) ?

Daca considerati ca da care ar fi baza legala?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:33, 14 August 2008
Parea mea este cred cunoscta.
Eu cred ca nu pot delega aceste drepturi( dreptul de a angaja societatea) datorita faptului ca A.G.A. a conferit aceste drepturi( drepturi de administrare si reprezentare) directoratului.
Toata aceasta discutie ne trimite la MANDAT, in cazul de fata este vorba de un mandat special, ori acest mandat nu poate fi transferat altei persoane.
Se poate, dar numai in scop limitat, adica nu pentru a se ajunge la situatia in care la registrul comertului sunt inregistrate anumite persoane dar de fapt tot timpul societatea e reprezentata de altii.

Art. 71 - (1) Administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu îl pot transmite decât dacă această facultate li s-a acordat în mod expres.
Ultima modificare: Joi, 14 August 2008
ContSters20980, utilizator
CORECT.
Daca in actul contitutiv este prevazut in mod expres acest lucru( se practica foarte des) poate, dar administratorii vor raspunde pentru prepusii lor.
Intreabai daca le covine.
Pana acum am doua opinii contrare. Astept si altele.

Si eu am luat in considerare art. 71 din Legea 31/1990 insa daca in cazul sistemului unitar art. 143 precizeaza in mod expres posibilitatea de delegare de semnatura in cazul sistemului dualist nu avem o asa precizare. Acum putem interpreta acest lucru in doua feluri "daca legea nu interzice atunci e permis" sau "daca ar fi permis atunci ar fi stipulat in mod expres acest lucru ca la sistemul unitar.

Astept inca alte opinii. Mai fac o precizare nu ar fi vorba decat de o delegare pentru anumite acte specifice de exemplu un conducator de departament sa semneze impreuna cu un membru al directoratului anumite contracte ce intra in sfera acestuia.
Legea 31/1990 stipuleaza:
Art. 153(3). - (1) Directoratul reprezinta societatea in raport cu tertii si in justitie.
(2) In lipsa unei stipulatii contrare in actul constitutiv, membrii directoratului reprezinta societatea doar actionand impreuna.
(3) In situatia in care membrii directoratului reprezinta societatea doar actionand impreuna, prin acordul lor unanim, acestia il pot imputernici pe unul dintre ei sa incheie anumite operatiuni sau tipuri de operatiuni.
(4) Consiliul de supraveghere reprezinta societatea in raporturile cu directoratul.
(5) Directoratul inregistreaza la registrul comertului numele membrilor sai, mentionand daca ei actioneaza impreuna sau separat. Acestia vor depune la registrul comertului specimene de semnatura.

In opinia mea, e clar ca delegarea opereaza in sensul alin .3 - de a imputernici pe unul dintre ei, prin acordul lor unanim, sa incheie anumite operatiuni.Mai dificila este situatia in care directoratul este format dint-un singur membru, care pentru orice eventualitate ar trebui sa poata delega dreptul de semnatura cu limitari, bineinteles.

Alte discuții în legătură

Modificare legea 31 bluehill bluehill a aparut legea 441/2006 prin care se modifica lg. 31/1990 si lg. 26/1990 se pare ca intra in vigoare din 01.decemdrie 2006 una din modificari consta in ... (vezi toată discuția)
Administrator sa - director economic Melinda2 Melinda2 Buna ziua, Sunt director economic la un SA, angajata cu contract de munca. Societatea nu are Director General, este reprezentata de Presedintele CA si ... (vezi toată discuția)
Comitet de directie? mihaela_1968 mihaela_1968 Conform prevederilor legii societatilor comerciale sau a altor reglementari, daca exista, mai poate exista comitet de directie, cu drept de decizie, sau ramane ... (vezi toată discuția)