avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale delegare drept de semnatura membrii directoratului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

delegare drept de semnatura membrii directoratului

Pot delega membrii directoratului intr-o societatea pe actiuni administrata in sistem dualist dreptul de semnatura (dreptul de a angaja societatea fata de terti in anumite situatii) ?

Daca considerati ca da care ar fi baza legala?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:33, 14 August 2008
paulsimion a scris:
Si eu am luat in considerare art. 71 din Legea 31/1990 insa daca in cazul sistemului unitar art. 143 precizeaza in mod expres posibilitatea de delegare de semnatura in cazul sistemului dualist nu avem o asa precizare.

Cred ca faci o confuzie. Art. 143 vorbeste despre delegarea conducerii societatii catre directori, ceea ce apropie sistemuul unitar de cel dualist. Directorii devin reprezentanti permanenti ai societatii si se inregistreaza la RC, e cu totul si cu totul altceva. La sistemul dualist nu poate exista un echivalent al art. 143, deoarece acolo prin definitie conducerea e tot timpul "delegata".

Acum putem interpreta acest lucru in doua feluri "daca legea nu interzice atunci e permis" sau "daca ar fi permis atunci ar fi stipulat in mod expres acest lucru ca la sistemul unitar.

Art. 71 se afla in sectiunea generala de "functionare a societatilor comerciale", ceea ce inseamna ca se aplica peste tot, indiferent de forma aleasa. Cum spuneam, oricum ai interpretat gresit scopul art. 143.

UPDATE: am vazut mai tarziu si ultimul raspuns de mai sus. As vrea sa clarificam un lucru: delegare nu inseamna imputernicire in sensul art. 153(3). Delegarea unei atributii inseamna transmiterea acelei atributii de la cineva care o are la cineva care nu o are. in niciun caz imputernicirea unui membru al directoratului nu inseamna delegare.
Ultima modificare: Joi, 14 August 2008
ContSters20980, utilizator
Daca un conducator de departament semneaza alaturi de un director un contact specific departamentului, el nu semneaza ci contasemneaza.
Eu fac referire la TITLUL IX Cod CIvil restul sunt interpretari gratuite.
Am uitat sa fac o precizare in actul constitutiv este mentionat ca doi membrii ai directoratului trebuie sa semneze intatodeauna impreuna asa ca referirea mea era la situatia in care unul este inlocuit de un "nemembru" al Directoratului.
paulsimion a scris:
referirea mea era la situatia in care unul este inlocuit de un "nemembru" al Directoratului.

La asta ma refeream si eu.

florinturlete a scris:
Eu fac referire la TITLUL IX Cod CIvil restul sunt interpretari gratuite.

Ce interpretari gratuite? :-/

PS: Nu se scriu mesaje consecutive, va rog sa aveti in vedere regulamentul de postare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare legea 31 bluehill bluehill a aparut legea 441/2006 prin care se modifica lg. 31/1990 si lg. 26/1990 se pare ca intra in vigoare din 01.decemdrie 2006 una din modificari consta in ... (vezi toată discuția)
Administrator sa - director economic Melinda2 Melinda2 Buna ziua, Sunt director economic la un SA, angajata cu contract de munca. Societatea nu are Director General, este reprezentata de Presedintele CA si ... (vezi toată discuția)
Comitet de directie? mihaela_1968 mihaela_1968 Conform prevederilor legii societatilor comerciale sau a altor reglementari, daca exista, mai poate exista comitet de directie, cu drept de decizie, sau ramane ... (vezi toată discuția)