Am gasit pe net un articol...el se numeste....Refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii va fi sanctionat
Iata ce spune acolo...
Articolul se modifica si se completeaza astfel :
La art.108 alineatul 1,punctul 1, dupa litera e) se introduce o noua litera,lit. f) cu urmatorul cuprins:
f)refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care,potrivit legii, participarea la sedinta de informare este obligatorie.
Ce parere aveti despre asta?
Buna. Parere buna. Institutia medierii are rolul ei, considerat in avantajul partilor. Daca vrem sa o declaram inutila, o putem face.
Revenind, daca o parte nu doreste solutionarea conflictului prin procedura medierii, sa n-o faca, dar sa asculte, cel putin, ce e aia.
Prin - mediere obligatorie - nu trebuie sa se inteleaga faptul ca partile nu au alta solutie, ci doar faptul ca accesul la instantele de judecata este conditionat de participarea partilor - in prealabil - la o tentativa de mediere.
Sedinta de informare asupra medierii este obligatorie ori de cate ori instanta va recomanda medierea.
Avem in vedere modificarile prevazute de Legea privind unele masuri de accelerare a solutionarii proceselor( proiect aprobat de Guvern la 23.07.2010), conform carora procedura medierii devine obligatorie ori de cate ori instanta va recomanda medierea, atat in cauzele de divort cat si in cele comerciale. In acest context se poate vorbi despre sanctionarea refuzului partii de a se prezenta la sedinta de informare
Cine aplica sanctiunea? Probabil judecatorul.
In ce consta aceasta sanctiune?:O
A fost promulgata Legea?:-/
Altfel, informarea partilor asupra medierii se face obligatoriu de catre mediator, conform prevederilor Legii 370/2009,modificata, fara sanctionarea partilor care refuza sa se prezinte:)
Sedinta de informare cu privire la mediere dureaza cateva minute. Sunt sigur ca partile pot face un efort sa ajunga la mediator, mai ales pentru a afla ca pot scuti mult timp alegand medierea in favoarea instantei de judecata.