avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... BOLI PROFESIONALE. PROBLEME COLOANA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

BOLI PROFESIONALE. PROBLEME COLOANA

Buna seara!
Lucrez la birou, la calculator.
De multe ori simteam dureri de spate.. dar de cateva luni tot timpul cat stau la birou, si acasa pe scaun ma doare coloana.
Stiu ca este de la pozitia incorecta de la birou, dar nu am cum sa o corectez... biroul este prea jos, monitorul nu are picior ca sa il pot inalta pana la nivelul ochilor, si astfel ma aplec la monitor. Uneori mai dau scaunul in jos, dar atunci stau cu coatele in sus si cu genunchii indoiti sub birou.
Pentru ca nu mai rezist cu durerile de coloana trebuie sa fac cunva sa ajung la medic dar la medicul de familie se da trimitere si acolo se plateste.... am o situatie financiara din care nu am de unde sa platesc consultatiile sau o raza :( .

Exista o baza legala prin care angajatorul mi-ar putea deconta, fiind o porblema generata de conditii de munca inadecvate?

Mentionez ca firma nu are contract cu nici un medic de medicina muncii, care ar putea sa ne faca un control oftalmologic caci toti lucram la calculator, sau care ne-ar putea evalua starea de sanatate cu privire la sanatatea muncii. Firmele sunt obligate sa aiba un medic de medicina muncii?

Cum ma sfatuiti sa fac?

Va rog frumos sa imi raspundeti si mie.
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
anitsirc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 8 Septembrie 2010
1. Nota legala: Angajatorul are obligatia legala conform prevederilor Codului muncii de a asigura toate conditiile necesare supravegherii sanatatii lucratorilor sai de catre un serviciu de medicina muncii. ( vezi si art. 24 si 25 din legea 319/2006). Lucrul zilnic in fata calculatorului, in timp, poate duce la boli profesionale, cum ar fi vederea.
2. Nota personala: daca ai trimitere de la medicul de familie nu trebuie sa platesti consultatia la clinicile sau spitalele de stat. Sunt si clinici private (gen Medsana) care au contract cu Casa de asigurari si se deconteaza direct cu aceasta. Singura conditie este sa ai trimitere de medic si in cazul acesta nu mai platesti consultatia.
3. Alta nota personala: si eu am dureri cumplite de spate, sau mai bine zis aveam. Se datoreaza lipsei de miscare, mai ales cand ai o munca de birou. Am inceput sa fac dimineata un program de 10min de gimnastica (gasesti exercitii si pe internet) si acum ma simt foarte bine. Mai tine si de noi....
Puteti face o sesizare si la ITM (Dep. Sanatate si Securitate in Munca - SSM) si o sa vina sa verifice ce ati sesizat dvs. si poate confirma sau infirma cele spuse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Miopia si munca la calculator tina12 tina12 Sufar de miopie forte. Exista vreo lege care sa interzica persoanelor care sufera de miopie sa lucreze la calculator?(de exemplu celor care lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Program operatori pc aura 48 aura 48 Bună ziua Aş vrea să ştiu care este programul de lucru pe zi pentru operatori PC ( pauze, program redus). Mulţumesc, (vezi toată discuția)
Cum pot schimba locul de munca Mioaramarc Mioaramarc In urma cu 4 luni,m-am angajat la o sectie de scaune,la cusut de huse am stiut sa cos la masina si pe tema asta m-a si angajat.Am fost 2 schimburi si a facut ... (vezi toată discuția)