avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sunt intreprindere individuala,am deschis un salon,ce ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sunt intreprindere individuala,am deschis un salon,ce forma legala este pentru a avea mai multi angajati

am nevoie de mai multe persoane pt salon,respectiv frizer,coafor,dar as dori sa stiu daca pot colabora cu persoane fizice neautorizate,in conditiile in care eu nu vreau sa angajez,sau care sunt optiunile legate pentru mine.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 09:53, 3 Septembrie 2010
nu puteti colabora cu persoane neatorizate , trebuie sa le faceti sau contracte de munca sau sa platiti contributiile obligatorii care intra la veniturile desfasurate din activitati dependente conform codului fiscal , persoanele respective folosind baza materiala care le-o puneti la dispozitie!
In temeiul art.24 din OUG 44/2008 puteti colabora cu alte II sau PFA.
Dar atentie in cadrul aecstei colaborari contractul dintre parti sa nu poata duce la transformarea relatiei dintre dvs. si ceilalti (PFA etc) dintr-o relatie de independenta intruna de dependenta a acestora fata de dvs. aceasta insemnand ca organul fiscal o poate va va recalcula toate contributiile in cota integrala (angajat/angajator) raspunderea fiind solidara.

CONCLUZIE:
Aceste persoaen cu care veti colabora sa-si infiinteze PFA - uri dar sa vina in cadrul afacerii si cu patriomoniu propriu (aparatura specifica etc) , nu numai cu munca lor fizica , vedeti si restul conditiilor de la art.7, pct.2.1 din OUG 58/2010.:

"2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă şi altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
d) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
e) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate dependenta pfa colaborator cu srl / sa obligatii plati srl/sa doru1962 doru1962 Buna ziua ! O cloaborare PFA cu SRL / SA , cu contract de prestari servicii . Dotarile asigurate de SRL/SA , PFA vine doar cu fizic si intelect. PFA ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau independenta ? roxanne^^ roxanne^^ ma poate lamuri si pe mine cineva care este exact diferenta intre o activitate dependenta siuna independenta, in cazul intreprinderii individuale ? in ... (vezi toată discuția)
Pfa Ari77 Ari77 Buna, am un PFA cu prestari servicii, lucrez pt o singura firma. Au dat telefon si masina. Intrebare: cine are sarcina privind cheltuielile cu combustibilul ... (vezi toată discuția)