Concret, cineva a obtinut cu un imprumut de 20.000 de lei, de la o banca comerciala si a platit ratele la zi, din ianuarie 2009.
A completat o adeverinta tip din care rezulta veniturile obtinute, conform fisei fiscale pe anul anterior, fara a prezenta date neadevarate.
A inscris numele managerului la rubrica "reprezentantul legal al angajatorului" (respectivul era plecat in strainatate in acel moment), a inscris numele contabilului sef si, in final, a semnat, pe cei doi aplicand stampila firmei.
Nu s-a completat adeverinta cu venituri "umflate".
Poate fi tras la raspundere pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata ori alta infractiune? A produs falsul consecinte juridice?
Fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Daca acest credit a fost aprobat, si banii au fost luat a produs consecinte juridice, dar in acest moment nu cred ca este nimeni interesat sa depuna o plangere in acest sens :P
Da , daca :
- firma nu l-a delegat e respectivul semnatar pentru acea perioada ca : "reprezentantul legal al angajatorului" si confirma acest lucru in scris -
- se va efectua o expertiza grafoscopica a semnaturilor si care concluzioneaza ca acestea sunt false.
in caz de neplata a creditului,nu verifica nimeni semnaturile, ci daca cel care a aplicat pt credit avea intr-adevar acele venituri. daca nu corespund, e vb de un credit luat prin frauda.
Atata timp cat ratele au fost si sunt platite, mai mult veniturile nu au fost umflate ( de regula acestea sunt verificate si nu semnaturile de pe adeverinta ) poti sa dormi linistit.
Eu cred ca aceasta infractiune este consumata, dar avand in vedere cele expuse se va aplica o amenda administrativa, respectiv 18/1, dar supun atentiei si urmatoarele:
Existenţa acestei infracţiuni este condiţionată de modul comiterii, respectiv "prin vreunul din modurile arătate în art. 288", ori acestea sunt expres şi limitativ determinate în textul incriminator, respectiv numai "CONTRAFACEREA" sau "ALTERAREA".
Riguros juridic, cu atât mai mult în interpretarea legii penale, orice altă modalitate de comitere - precum alcătuirea unui înscris cu date nereale - nu este incriminată. Mai mult, legiuitorul a şi dat un titlu definitor infracţiunii, respectiv de "FALS MATERIAL" care, în consens cu înţelesul modurilor de comitere indicate, nu permite o altă acţiune materială directă decât asupra unui înscris preexistent falsificării.
In redactarea Codului penal intrat în vigoare în anul 1968, privind modurile comiterii falsului material, se regăsesc numai "CONTRAFACEREA" şi "ALTERAREA" înscrisului, moment din care din nou în practica judiciară au apărut interpretări contradictorii şi stare de echivoc, alimentată pe de o parte de convingerea unor practicieni că un text incriminator trebuie aplicat printr-o riguroasă interpretare a termenilor săi, pe de altă parte de sentimentul de inechitate de a lăsa nesancţionat acelaşi gen de fapte comis prin alte modalităţi, la fel ori chiar mai grave sau mai periculoase.
Concluzionând, considerăm că "de lege ferenda" s-ar impune lărgirea sferei modalităţilor incriminate în art. 288 Cod penal (numai în privinţa subiecţilor activi necalificaţi, alţii decât "funcţionarul în exercitarea atribuţiilor de serviciu") prin reintroducerea expresiei "SAU ALCÃTUINDU-L ÎN ORICE MOD", pentru a se asigura uniformitatea tratamentului juridic în această materie;
Astept si alte comentarii...
Pedeapsa pentru fals
ganj
buna,as avea si eu o intrebare...
imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa????
in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)