avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizare loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizare loc de munca

buna ,ma confrunt cu urmatoarea situatie>am avut cu seful meu o mica disputa adica am avut curajul sa -i spun ca nu pot sa-mi indeplinesc la timp sarcinile de servici deoarece programul in care lucrez nu functiona mi-a cerut sa le fac manual lucru aproape imposibil m-am aparat pt ca aveam dreptate si mi-am iesit putin din fire...lucru care nu i-a convenit si mi-a spus ca-mi face referat la director......lucrurile au reintrat in normal si am dat uitarii incidentul......dar in luna urmatoare am sesizat ca am fost penalizat cu 10% din salariu fara sa fiu instiintat .....i-am cerut explicatii sefului ...atunci am aflat ca mi s-a intocmit referat si conducerea a hotarat acest lucru sa fiu penalizat cu 10% timp de 2 luni PT NEINDEPLINIREA SARCINILOR DE SERVICIU .....problema este urmatoarea eu nu am luat cunostiinta de acest referat si nu vrea sa accept aceasta nedreptate....vreau sa contest acest referat la tribunal .....facand acest lucru imi pun in pericol locul de munca?am sanse sa castig in instanta?
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
molul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 3 Septembrie 2010
Atacati decizia de sanctionare in termen de 30 de zile de la data comunicarii la Tribunalul judetean in a carui raza aveti domiciliu. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

De asemenea, potrivit art.267 alin.1 C.mun., sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
Daca aceasta cercetare prealabila nu s-a efectuat atunci decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.
In CM este foarte clar :numai avertismentul poate fi dispus fara efectuarea cercetarii prealabile!
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Deci aceasta decizie este nula.
@ Maximilia:

De acord cu dvs. ca asa spune codul muncii.
Dar de ce sa ne oprim aici?

Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 mai spune si:
75.(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Avand in vedere ca ccmun 2007-2010 stabileste pentru angajati drepturi superioare codului muncii, care ziceti ca se aplica?
milixima a scris:
In CM este foarte clar :numai avertismentul poate fi dispus fara efectuarea cercetarii prealabile!


1. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
Art.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2. Asadar se aplica prevederea din CCMUNN care este mai favorabila salariatului.
V-as contrazice cu o hotarare data de catre instanta de judecata intr-o speta ... din motivarea acesteia reiese ca dispozitiile invocate din Codul Muncii (art.267 alin.1)au caracter imperativ si prin urmare nicio parte nu poate deroga de la ele, inclusiv prin CCMN. Asadar, sunt aplicabile prevederile Codului muncii fata de cele ale CCMN, in cazul avertismentului.

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris Nicoleta Maria Nicoleta Maria Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara naida gabriel naida gabriel decid sa dau un avertisment scris unui salariat, ca sanctiune pentru o abatere disciplinara. mai este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)