O doamna in vartsa de 75 ani a avut 2 fii,ambii decedati.Unul dinte ei nu a fost cassaatorit si nu a avut copii,doamna locuind de dinainte de deces in paartamentul acestuia.Celalalt copil,fata doamnei,are o fiica.De 5 ani,de la moartea unchiului,aceasta o poarta pe batrana in procese pentru dobandirea apartamentul.,imobilul fiind permament subiectul unui proces.De batrana nu are grija,nu o viziteaza,ba mai mult o jigneste.In ce mod ar putea batrana sa inchieie un contact de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau o donatie unei persoane de buna credinta,care sa aiba grija de dansa?
poate sa incheie oricand contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu conditia sa fie singura proprietara a casei.
[/quot
Ati putea detalia,va rog? Intial, tindeam spre opinia celui de-al doilea utilizator,dar nu eram sigura si de aceea am deschis acest subiect.Insa cred ca ar trebui sa existe o solutie.
@ carla1010:
Incerc sa sintetizez:
Fiul doamnei cu pricina a avut un apartament. A decedat. La mostenirea lui (despre care nu stim nimic, dar putem presupune ca s-au initiat procedurile de partaj - exact procesul de care ne spuneti dvs.) presupunem ca au vocatie urmatorii:
- mama decedatului
- sora decedatului (care presupunem ca este in viata, insa este ajutata in demersuri de fiica sa, nepoata de sora a decedatului si nepoata de fiica a bunicii de 75 de ani). Ar fi bine de stiut daca fiica doamnei este totusi decedata. Presupunem ca decedatul nu are copii (altfel n-aveau ce sa caute mama si sora in discutie) si nici sotie supravietuitoare (ne-ati fi spus care e pozitia ei).
Mai presupunem si ca tatal decedatului (probabil sot al doamnei) era decedat inaitea fiului sau.
Deci, potential, mama decedatului are o cota de 1/4 din mostenire, iar sora decedatului 3/4. Presupunem ca asupra acestor cote se judeca cei doi mostenitori, principalul bun fiind apartamentul.
Pana la finalizarea litigiului, proprietatea asupra bunului este incerta.
Ipoteza de coproprietate mama - sora este si ea incerta (teoretic fiecare are o cota, practic acest lucru poate fi oricand rasturnat prin hotararea judecatoreasca ce va constata ca ... mama sau sora au renuntat la mostenire, de ex. N-avem de unde sti care este soarta procesului, pana nu-i gata).
O coproprietate incerta saupra unei mase succesorale incerta si ea nu se poate vinde, dona, ipoteca etc., pentru ca, juridic, nu exista.
Prin urmare, ce bun / drept cert are doamna de 75 de ani, ca sa il dea contra intretinerii? ? Are apartamentul? NU ? Are cota parte determinata din masa succesorala a fiului - chiar incerta sa fie masa succesorala? tind sa cred ca NU (daca nu exista o hot. jud sau un certificat de msotenitor). Daca ar avea o cota parte din masa succesorala incluzand apartamentul (coproprietate stabilita printr-un act, nu asa, pe ghicitelea), pe aceea ar pute-o vinde (daca ar gasi cine sa i-o cumpere). ? Are un drept ipotetic, care face obiectul unui / unor procese? DA.ei bine, acest drept ipotetic se poate vinde (cum zicea @ athe, vanzarea de drept litigios).
Practic, daca s-ar gasi amatori sa cumpere, doamna si-ar putea ceda "locul si sansele in proces" contra "intretinerii".
In concluzie, problema dvs. principala nu este ca apartamentul este in litigiu, ci ca dreptul de proprietate al doamnei asupra apartamentului nu exista pana la finalizarea litigiului.
p.s. Va atrag atentia: si copii au obligatia intretinerii parintilor atunci cand acestia din urma nu mai au posibilitatea sau mijloacele sa se intretina.
Drept de mostenire
gi-jane2
buna ziua!
o vecina de 80 de ani care detine in proprietate un apartament, a avut un fiu casatorit cu un copil si o fiica. batrana locuia cu fiul, nora ... (vezi toată discuția)
Testament si mostenire
Incerc sa fiu cat mai succinta. Mama detine un apartment, a facut testament unui nepot de al ei (varul meu) acum cativa nai. Acum ii pare rau si vrea sa imi ... (vezi toată discuția)