avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE SAU NU
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE SAU NU

BUNA ZIUA,
Va rog sa ma lamuriti deoarece nu stiu ce sa fac si ce cale sa aleg,multumesc.
In 1990 m-am mutat cu sotul si copilul de 2 ani cu soacra mea deoarece era singura si din pensia mica nu putea sa se intretina , apartamentul era jale incet l-am pus la punct (credite)sa putem locui cu copilul cat de cat omeneste ,1996 ne-am imprumutat la vecini i-am dat bani la soacra mea sa-l cumpere pentru noi in rate ( legea 112 ) noi fiind giranti ,in 2001 sotul meu a decedat am ramas numai eu ,copilul si soacra mea , cu tot cu rate de frica ( soacra mea mai are un copil care din 1976 a plecat in strainate nu la interesat de nimeni , venea in vizita baut facea scandal chemam politia ,dus la sectie , dosar penal cu suspendare 3 ani accident ) am facut testamentul cu soacra mea si promisiunea de vanzare cumparare fiind cu legea 112 (inscris in CF) alta posibilitate nu aveam si binenteles trecuta si intretinerea soacrei mele ,dar in 2002 apare revedicarea cladirii ( inclus si aparatamentul nostru - este in proces si in momentul de fata),eu nu m-am recasatorit ,in iulie 2008 decedeaza saocra mea m-am ocupat de toate funeralile ,surpriza la casa de pensii s-a ridicat ajutorul de inmormantare de catre fiul ei pe baza de duplicat a certif. de deces si o simpla declaratie pe proprie raspundere ca el a inmormantata fals,acum vrea sa vanda apartamentul deoarece este plin de datorii ,ce sanse am eu si copilul sa pastrez apartamentul care si in mom de fata nu este achitat integral si este inca in proces ,pe baza actelor ( testament ) am acceptat succesiunea eu si copilul meu , atat am facut nu stiu ce sa fac mai departe, va rog daca puteti sa ma ajutati si sa ma indrumati multumesc inca o data.
Cel mai recent răspuns: ciochina luminita , utilizator 23:44, 29 Decembrie 2008
Daca este un litigiu in legatura cu acel apartament acesta nu poate sa fie vandut.
Dumneavoastra aveti vreo calitate in acel proces?
Voi face abstracţie de existenţa liigiului (revendicării) şi voi analiza doar aspectele privind succesiunea.

Art.923 Cod civil stabileşte care este soarta legatului (testamentului) în cazul înstrăinării bunului legat: legatul devine caduc dacă testatorul înstrăinează bunul care face obiectul legatului. Doctrina şi jurisprudenţa asimilează înstrăinării şi antecontractul de vînzare-cumpărare, apreciind că un astfel de contract presupune intenţia revocării legatului.

Dacă antecontractul este încheiat ulterior testamentului (fapt care poate fi stabilit după data acestor acte sau după ordinea numărului autentic dat fiecărui act), înseamnă că testamentul a devenit ineficace, singurul dumneavoastră drept cu privire la acel apartament fiind cel rezultat din antecontract.
Dacă este aşa, apartamentul va fi moştenit de fiul defunctei, dumneavoastra avînd dreptul de a vă adresa instanţei pentru a-l obliga pe moştenitor să încheie contractul de v/c la care s-a obligat defuncta.
Mai puteţi cere restituirea cheltuielilor făcute cu amenajarea apartamentului şi plata ratelor acestuia, dacă aveţi probe în acest sens.

Era mult mai util să vă fi pus toate aceste probleme încă înainte de încheierea oricărui act. Ceea ce nu înseamnă că totul este pierdut. Luaţi legătura cu un avocat, care să studieze actele, situaţia concretă. Altfel, cu sfaturi pe forum, veţi reuşi, cel mult, să dobîndiţi nişte iluzii.
Poate că situaţia concretă vă este mai favorabilă decît o văd eu, fără să am actele în faţă.

Liviu S.Bordaş
themis a scris:

Voi face abstracţie de existenţa liigiului (revendicării) şi voi analiza doar aspectele privind succesiunea.

Dacă antecontractul este încheiat ulterior testamentului (fapt care poate fi stabilit după data acestor acte sau după ordinea numărului autentic dat fiecărui act), înseamnă că testamentul a devenit ineficace, singurul dumneavoastră drept cu privire la acel apartament fiind cel rezultat din antecontract.
Dacă este aşa, apartamentul va fi moştenit de fiul defunctei, dumneavoastra avînd dreptul de a vă adresa instanţei pentru a-l obliga pe moştenitor să încheie contractul de v/c la care s-a obligat defuncta.
Mai puteţi cere restituirea cheltuielilor făcute cu amenajarea apartamentului şi plata ratelor acestuia, dacă aveţi probe în acest sens.

Liviu S.Bordaş


In septa prezentata, defuncta (decedata in 2008) a vut doi fii, unul fiind sotul doamnei Ciochina, decedat in 2001. In aceasta situatie:
- desi exista testament in favoarea doamnei Ciochina - doamna nu specifica daca in testament este trecuta si fiica sa
- testamentul poate fi atacat de fiul defunctei, acesta avand calitate de mostenitor rezervatar
- atacand testamentul, fiul defunctei va mosteni o parte din averea acesteia chiar impotriva vointei defunctei
- calitatea de mostenitor rezervatar o are si fiica doamnei Ciochina (va mosteni partea ce i s-ar fi cuvenit tatalui sau daca acesta nu ar fi decedat inaintea bunicii)
- in lipsa testamentului, doamna Ciochina ar avea drept la mostenire doar dupa decesul fiicei si cumnatului (daca acestia nu ar avea alti mostenitori)
- cum testamentul xista, in cazul in care va fi atacat, mai intai se va stabili cota legala a mostenitorilor rezervatari (fiul defunctei si nepoata acesteia, in speta fiica doamnei Ciochina) si abia apoi se vor executa dispozitiile testamentare.
- mostenitorii vor prelua atat bunurile cat si obligatiile contractate de defuncta

Doamna Ciochina are un drept de creanta reprezentand contravaloarea imbunatatirilor aduse apartamentului si contravaloarea ratelor, daca exista probe in acest sens (orice suma mai mare de 250 lei trebuie dovedita cu acte). Pentru constatarea/recuperarea acestui drept de creanta se poate adresa instantei, actiunea fiind indreptata impotriva celorlalti mostenitori. In aceasta situatie, suma stabilita cu drept de creanta va fi platita doamnei Ciochina de catre fiica dumneaei si cumnat (fiul defunctei). Cum acest cumnat are foarte multe datorii si, teoretic, nu ar avea de unde sa plateasca partea lui de creanta, doamna va putea apela la un executor judecatoresc pentru executarea silita (scoaterea la licitatie) a cotei parti din apartament mostenita de catre acesta, parte pe care sa o cumpere dumneaei sau fiica.
Referitor la incasarea ajutorului de inmormantare de catre cumnat, doamna poate introduce actiune in instanta pentru recuperarea sumei, actiune in care va trebui sa dovedeasca faptul ca dumneaei a suportat cheltuileile si acesta.
Daca adauga aceasta suma la creanta sus mentonata va fi mai usor cu executarea, adunandu-se o suma mai mare pe care cumnatul o va datora.
Corect, m_ella2005. Mi-a scăpat calitatea de soacră a defunctei (deci, mamă a soţului decedat al doamnei Cochină).

Bineînţeles, fiica acesteia are calitatea de moştenitor, prin reprezentarea tatălui ei predecedat.
Este trecuta si fiica mea in cote egale in testament , vreau sa va multumesc pentru raspunsurile dvs. sincere si foarte prompte, mai vreau sa va intreb nu pot sa-l declar persoana ,, nedemnitate succesorala"
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2009
ciochina luminita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament in care soacra este legatar universal tantzimarinescu tantzimarinescu Buna ziua intru pt prima data pe acest forum si am nevoie de ajutor.Soacra mea are testament cu titlu legatar universal pt bunurile ramase dupa socrul meu(dar ... (vezi toată discuția)
Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)