themis a scris:
Voi face abstracţie de existenţa liigiului (revendicării) şi voi analiza doar aspectele privind succesiunea.
Dacă antecontractul este încheiat ulterior testamentului (fapt care poate fi stabilit după data acestor acte sau după ordinea numărului autentic dat fiecărui act), înseamnă că testamentul a devenit ineficace, singurul dumneavoastră drept cu privire la acel apartament fiind cel rezultat din antecontract.
Dacă este aşa, apartamentul va fi moştenit de fiul defunctei, dumneavoastra avînd dreptul de a vă adresa instanţei pentru a-l obliga pe moştenitor să încheie contractul de v/c la care s-a obligat defuncta.
Mai puteţi cere restituirea cheltuielilor făcute cu amenajarea apartamentului şi plata ratelor acestuia, dacă aveţi probe în acest sens.
Liviu S.Bordaş
In septa prezentata, defuncta (decedata in 2008) a vut doi fii, unul fiind sotul doamnei Ciochina, decedat in 2001. In aceasta situatie:
- desi exista testament in favoarea doamnei Ciochina - doamna nu specifica daca in testament este trecuta si fiica sa
- testamentul poate fi atacat de fiul defunctei, acesta avand calitate de mostenitor rezervatar
- atacand testamentul, fiul defunctei va mosteni o parte din averea acesteia chiar impotriva vointei defunctei
- calitatea de mostenitor rezervatar o are si fiica doamnei Ciochina (va mosteni partea ce i s-ar fi cuvenit tatalui sau daca acesta nu ar fi decedat inaintea bunicii)
- in lipsa testamentului, doamna Ciochina ar avea drept la mostenire doar dupa decesul fiicei si cumnatului (daca acestia nu ar avea alti mostenitori)
- cum testamentul xista, in cazul in care va fi atacat, mai intai se va stabili cota legala a mostenitorilor rezervatari (fiul defunctei si nepoata acesteia, in speta fiica doamnei Ciochina) si abia apoi se vor executa dispozitiile testamentare.
- mostenitorii vor prelua atat bunurile cat si obligatiile contractate de defuncta
Doamna Ciochina are un drept de creanta reprezentand contravaloarea imbunatatirilor aduse apartamentului si contravaloarea ratelor, daca exista probe in acest sens (orice suma mai mare de 250 lei trebuie dovedita cu acte). Pentru constatarea/recuperarea acestui drept de creanta se poate adresa instantei, actiunea fiind indreptata impotriva celorlalti mostenitori. In aceasta situatie, suma stabilita cu drept de creanta va fi platita doamnei Ciochina de catre fiica dumneaei si cumnat (fiul defunctei). Cum acest cumnat are foarte multe datorii si, teoretic, nu ar avea de unde sa plateasca partea lui de creanta, doamna va putea apela la un executor judecatoresc pentru executarea silita (scoaterea la licitatie) a cotei parti din apartament mostenita de catre acesta, parte pe care sa o cumpere dumneaei sau fiica.
Referitor la incasarea ajutorului de inmormantare de catre cumnat, doamna poate introduce actiune in instanta pentru recuperarea sumei, actiune in care va trebui sa dovedeasca faptul ca dumneaei a suportat cheltuileile si acesta.
Daca adauga aceasta suma la creanta sus mentonata va fi mai usor cu executarea, adunandu-se o suma mai mare pe care cumnatul o va datora.