avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plati obligtorii pt pensionarii care au si PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plati obligtorii pt pensionarii care au si PFA

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati prin a-mi confirma ce plati trebuie sa faca un pensionar care are si PFA.Pana acum am platit pt PFA impozitul pe venit 16%, CAS 5,5 %, si 19%TVA pt ca sunt platitor de TVA. In conditiile noilor legi , acum trebuie sa mai platesc si altceva? Am devenit pensionar incepand cu luna August. CAS-ul trebuie sa il mai platesc?

Multumesc anticipat pentru raspunsul Dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:20, 2 Septembrie 2010
CASS-sanatate, da.
CAS-pensii numai daca doriti redeschiderea dosarului de pensionare.
articolul 2 din anexa nr. 2 din normele de aplicare ale OUG nr. 58/2010 spune clar ca pensionarilor nu li se aplica noile prevederi legale.

contributia la sanatate o veti plati in continuare, chiar daca sunteti pensionar, ca si pana acum, in 4 transe estimative anuale, cu regularizare anul viitor.
contributia la casa de pensii nu platiti, intrucat sunteti deja pensionar.

pentru luna iulie 2010, va trebui sa achitati 10,5% din venitul net obtinut ca PFA catre casa de pensii si 0,5% catre agentia de somaj.
contributia la sanatate o veti plati in continuare, chiar daca sunteti pensionar, ca si pana acum, in 4 transe estimative anuale, cu regularizare anul viitor.
contributia la casa de pensii nu platiti, intrucat sunteti deja pensionar.

pentru luna iulie 2010, va trebui sa achitati 10,5% din venitul net obtinut ca PFA catre casa de pensii si 0,5% catre agentia de somaj.

Daca nu nu se aplica OUG 58 pentru ca este DEJA pensionar trebuie sa vireze totusi 10,5% la pensii. Cum asa:-/
L.C.
:"> Corect, din cauza stresului cu harababura asta....abia acum am obs. ca utilizatorul a devenit pensionar in luna august.
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Pentru ca in luna iulie nu era pensionar. Doar pt luna iulie trebuie sa plateasca pensie si somaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notar - contributii lylyan lylyan Ca notar am ctr cass cf decl 200 si 220 am ctr cu casa de pensii mai vechi pe o suma mai mica de 2500 lei S-a modificat ordonanta in ce ma priveste? mai ... (vezi toată discuția)
Pfa -impozite de platit (pt pensionari) biosen biosen Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce impozite trebuiesc platite de o persoana care este PFA dar in acelasi timp este si pensionar.Activitatea pe ... (vezi toată discuția)
Pfa - cas si somaj nastase.cris nastase.cris In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru ca revin pe o tema ce a mai fost discutata pe forum si am sa prezint situatia mea poate ma poate lamuri cineva. ... (vezi toată discuția)