avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil in afara casatoriei

Salut,

Am o relate in afara casatoriei. In urma acestei relatii voi deveni tatic in scurt timp.

Cum in viitorul apropiat nu pot divorta as vrea sa stiu daca exista implicatii si de ce natura (penal, juridic, etc) in cazul in care imi recunosc copilul din afara casatoriei, iar numele meu va aparea pe certificatul de nastere in dreptul tatalui (lucru pe care oricum intentionez sa il fac).

Multumesc aticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 12:43, 6 Septembrie 2010
Nu este nicio faptă penala în această situaţie. Îl recunoaşteţi pur si simplu şi deveniţi tătic cu acte în regulă şi cu obligaţii colaterale. Ce veţi face cu soţia este o problemă pe care o rezolvaţi în funcţie de reacţii , vilente sau cu aplauze îndelungate. Vă recomand să vă cumpăraţi o cască de protecţie.
Succes.
Ma bucura sa vad ca mai exista si viitori tatici responsabili chiar daca iata exista si o sotie la mijloc, cazuri extrem de rare in ultimul timp.
Implicatiile sunt doar de natura civila, in sensul ca in momentul recunoasterii minorului acesta va figura cu numele dvs. in certificat, daca doriti sa poarte si numele dvs. de familie se poate si asta.
Apoi, avand in vedere aceasta situatie puteti fi obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 25 % din venit ( aici discutam ipotetic pentru ca numai daca exista disensiuni , exista posibilitatea obligarii prin instanta la aceasta pensie si bineinteles aveti dreptul de a supraveghea la cresterea si educarea minorului si de a avea legaturi personale cu acesta -iar discutam ipotetic, pentru ca doar in situatia nentelegerilor ivite intre dvs. si mama minorului, puteti sa stabiliti pe cale judecatoreasca un program de vizita.
Bineinteles mai exista si acea indepartata ipoteza- si anume a dreptului la mostenire a acestui copil.
Pentru recunoasterea copilului mergeti la serviciul de stare civila si dati o declaratie de recunoastere a acestuia si in actul de nastere al copilului va aparea la rubrica numele tatalui, numele Dv. Daca veti dori ca acest copil sa va si poarte numele veti solicita si aceasta.
In situatia data, acest copil va avea statutul de copil din afara casatoiriei si va avea aceleasi drepturi ca si copii eventuali pe care ii aveti sau ii veti avea din relatiile de casatorie, dobindind vocatie succesorala dupa Dv., deci va va mosteni fie singur fie in concurs cu ceilelti succesibili.
Da, indiferent de faptul ca sunteti casatorit puteti recunoaste copilul.

avocat Claudiu Lascoschi
Ei da!Respectele noastre pt un tata constient.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gafton gafton cum pot determina tatal la plata pensiei alimentare si incepand de cand?mentionez ca nu suntem casatoriti, sunt insarcinata in doua luni, iar el neaga ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Numele de familie al fostului sot spincium spincium Dragi consultanti! Urmatoarea situatie: In urma divortului de fostul meu sot am pastrat numele de familie al acestuia, pentru a avea acelasi nume de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - stabilire paternitate danutza29 danutza29 acum o luna si doua saptamani am dat nastere unui baietel....tatal copilului ma parasit cand eram gravida in 7 luni...si acuma nu a vrut sa recunoasca copilu ... (vezi toată discuția)