Am avut o aventura cu un sfarsit cam urat.A ramas insarcinata ....si am aflat de sarcina ei undeva pe la 6-8 luni(a crezut ca o sa renunt la familia mea daca face acest copil).In prima faza mi-a spus ca isi asuma copilul si nu vrea nimic de la mine.Am vrut sa recunosc copilul (are linie in certificat)dar mi-a spus ca atata timp cat sunt intr-o relatie cu altcineva nu am dreptul acesta.Am vazut ca nu am cu cine discuta si am ales sa m-a retrag si sa'i respect dorinta.As vrea sa fiu precaut ...daca in viitor ar vrea sa deschida proces ca sa ma oblige sa recunosc copilul ar putea face asta?Nu ak de gand sa mai recunosc copilul si as vrea sa stiu daca pot fi obligat sa recunosc acest copil fara voia mea.
Mama poate solicita in instanta sa se constate că dvs sunteti tatăl copilului. Recunoasterea este un act voluntar, prin urmare, instanta nu va poate obliga sa il recunoașteți. Dar, poate constata ca e copilul dvs si sa va oblige sa ii platiti pensie alimentara.
Buna seara,
Da, va poate chema in instanta pentru constatarea paternitatii.
O poate face mama sau copilul dupa varsta de 18 ani.
Cred ca e cazul sa mergeti la un notar si sa recunoasteti existenta copilului. E AL DUMNEAVOASTRA!
Buna seara!
Bineinteles ca va poate actiona in judecata. Retragerea Dvs. din viata propriului copil nu va absolva de calitatea de tata, cel putin la nivel moral.
Sfatul meu ar fi sa va asumati responsabilitatile si consecintele acestei aventuri, cu atat mai mult cu cat la mijloc este vorba de un copil care nu trebuie invinovatit si privat de dreptul de a isi cunoaste tatal si de a se bucura de el, chiar daca este nascut in afara casatoriei.
Recunoasterea copilului de catre tata poate fi facuta de bunavoie, chiar si in situaia in care mama copilului se opune, fiind irelevant motivele pe care mama copilului Dvs. le invoca, chiar daca poate fi privit ca un santaj emotional. Recunoasterea este un fapt personal al tatalui copilului si nu un acord de vointe intre tata si mama.
Totodata, actiunea pe care o poate intenta mama copilului Dvs. este stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, iar printr-o astfel de actiune trebuie sa se dovedeasca: nasterea copilului, relatiile intime in timpul conceptiei dintre pretinsul tata si mama, precum si faptul ca din aceste relatii a rezultat copilul. Cum se poate face dovada paternitatii? Prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii, expertiza medico-judiciara.
Art. 416 Cod civil reglementeaza stabilirea filiatiei si in cuprinsul caruia se face referire la formele recunoaşterii:
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.