Salutare
Am nevoie de un sfat in legatura cu problema mea:
in urma unei relatii cu o femeie casatorita a rezultat un copil.Copilul a fost conceput pana sa se pronunte hotararea judecatoreasca de divort a mamicii.Cand am fost sa inregistrez copilul la nastere,cei de acolo l-au inregistrat cu numele fostului sot(mentionez ca si mama copilului a pastrat numele fostului sot dupa divort pentru ca vroiam sa ne casatorim si nu avea rost sa schimbe toate actele de doua ori).
Fostul sot a dat in judecata copilul si nu a recunoscut paternitatea.Procesul s-a terminat in favoarea lui (pe buna dreptate) iar in acest moment vreau sa stiu ce e de facut ca sa-mi recunosc copilul.
1-se poate sa merg la cei care elibereaza certificatul de nastere,cu hotararea definitiva si sa cer sa schimbe numele fara proces???
2-daca nu se poate ce trebuie sa fac??
3-daca trebuie sa intentez eu un proces cam cat ma costa,cat dureaza si ....trebuie sa fac si testul ADN???#-o
Scuze pentru limbaj,nu ma pricep la termeni avocatesti.#-o
Conform Art. 57.Codul Familiei- Copilul conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.
Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.
Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.
Daca actiunea in tagada paternitatii (a fostului sot) a fost admisa, copilul este considerat a fi "in afara casatoriei" si puteti sa mergeti la serviciul de stare civila pentru a-l recunoaste.
recunoasterea se poate face la serviciul de stare civila, prin inscris autentic, prin testament.
se poate formula, de catre copilul minor prin reprezentantul sau legal, o cerere de stabilire a paternitatii si de asemenea de incuviintare ca acesta sa poarte numele tatalui de familie.Cererea se face la instanta in a carei raza teritoriala domiciliaza paratul ( tatal).
Mergeti la starea civila si recunoasteti copilul .Starea civila va emite un nou certificat in care sunteti mentionat ca tata .Pentru schimbarea numelui de familie al copilului ,faceti apoi o cerere la instanta in contradictoriu cu mama copilului si solicitati incuviintarea ca minorul sa preia numele de familie al tatalui. La primul termen de judecata se termina.Depuneti la dosar copie certificatului de nastere al minorului in care apareti in rubrica tata .Esimplu si se taxeaza cu 6 lei taxa de timbru si 0,3 timbru judiciar.
av_musat se referea la situatia copilului nascut in afara casatoriei, cazul dv., cand dv. nu vreti sa-l recunoasteti de buna voie printr-o declaratie data la Oficiul de stare civila din cadrul Primariei unde a fost inregistrata nasterea copilului.
Dar, din cate am inteles, dv. de abia asteptati sa-l recunoasteti. Astfel ca, cu hotararea ramasa irevocabila, veti merge la Primarie - Oficiul de stare civila si veti solicita sa se ia act de recunoasterea copilului ca fiind al dv.
Daca doriti apoi sa va casatoriti cu mama copilului, o veti face si ulterior copilul poate purta numele dv. ;)