avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa recunosc paternitatea
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa recunosc paternitatea

Salutare
Am nevoie de un sfat in legatura cu problema mea:
in urma unei relatii cu o femeie casatorita a rezultat un copil.Copilul a fost conceput pana sa se pronunte hotararea judecatoreasca de divort a mamicii.Cand am fost sa inregistrez copilul la nastere,cei de acolo l-au inregistrat cu numele fostului sot(mentionez ca si mama copilului a pastrat numele fostului sot dupa divort pentru ca vroiam sa ne casatorim si nu avea rost sa schimbe toate actele de doua ori).
Fostul sot a dat in judecata copilul si nu a recunoscut paternitatea.Procesul s-a terminat in favoarea lui (pe buna dreptate) iar in acest moment vreau sa stiu ce e de facut ca sa-mi recunosc copilul.
1-se poate sa merg la cei care elibereaza certificatul de nastere,cu hotararea definitiva si sa cer sa schimbe numele fara proces???
2-daca nu se poate ce trebuie sa fac??
3-daca trebuie sa intentez eu un proces cam cat ma costa,cat dureaza si ....trebuie sa fac si testul ADN???#-o

Scuze pentru limbaj,nu ma pricep la termeni avocatesti.#-o

Va multumesc anticipat!!!!!!!!!
dupa o discutie telefonica cu cei de la starea civila din sectorul I Bucuresti,acestia mi-au spus ca nu accepta sa ma treaca la rubrica "tata"decat cu hotarare judecatoreasca.
E POSIBIL ASA CEVA??????????????????????????#-o E MAI USOR SA-L CRESTI DECAT SA-L RECUNOSTI#-o
Fcaeti o declaratie autentica la un notar public si depuneti-o la serviciul de stare civila. Sunt obligati sa fac amentiunile corespunzatoare in actul de stare civila al copilului dvs. Daca este vorba despre o recunoastere nu au de ce sa va trimita la judecatorie.
Procedati cum v-am spus mai sus, mergeti cu hotararea ramasa irevocabila (cu aceasta mentiune de la instanta!) de admitere a actiunii in tagada paternitatii din care rezulta ca minorul este nascut in afara casatoriei, respectiv ca tatal sau nu este fostul sot al mamei, si daca functionara de acolo va va spune ca nu puteti face recunoasterea pura si simpla, solicitati o audienta la Seful Serviciului de Stare civila si daca nici asa nu rezolvati nimic, faceti o cerere in scris acestui serviciu din cadrul Primariei, din care va pastrati un exemplar cu nr. de inregistrare prin care solicitati sa se ia act de faptul ca minorul este un copil nascut in afara casatoriei, sa inscrie in evidentele de stare civila aceasta hotarare definitiva si irevocabila si solicitati sa se ia act de recunoasterea copilului de catre dv. dupa care asteptati un raspuns 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Daca nu va raspund sau va dau un rapsuns negativ, introduceti o actiune in contencios impotriva Primariei. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2009
Corina Capotã, Avocat
aceiasi problema o am si eu ,copil nascut pana la pronuntare divort ,poarta numele fostului ,sot ,urmeaza sa ne casatorim si vrem schimbarea paternitatii si numelui suntem toti de acord cum procedam?

Pentru prima problema: cine stie ce a inteles la telefon ofiterul de la stare civila, daca ati fi dus hotararea irevocabila acolo sau daca nu... mergeti cu hotararea acolo si intrebati CUM puteti sa recunoasteti copilul acolo, fara sa dati declaratie la notar ca va mai costa ceva leuti.

Pentru florinflorin1: actiune in instanta de tagada a paternitatii, daca aveti ajutor specializat puteti sa nu ajungeti la proba ADN, apoi recunoastere la stare civila. Sau, daca tot nu ati facut inca dosar, faceti 3 in 1 si solicitati si sa va poarte numele dupa ce instanta constata ca e pruncul dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotărârea definitivă bună, eu sunt divorțată de fostul ... Mary2635637372 Mary2635637372 Hotărârea definitivă Bună, eu sunt divorțată de fostul soț și hotărârea definitivă a venit astăzi pe data de 24.09.2024. Menționez că am rămas ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Vreau sai fac acte copilului meu!! catalin1983 catalin1983 buna ziua va rog frumos sa ma ajutati de ceva timp traiesc (fara a fi cununati legal) cu o cetateanca din republica moldova avem un copil inpreuna copilul a ... (vezi toată discuția)