avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotărârea definitivă Bună, eu sunt divorțată de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotărârea definitivă Bună, eu sunt divorțată de fostul ...

Hotărârea definitivă
Bună, eu sunt divorțată de fostul soț și hotărârea definitivă a venit astăzi pe data de 24.09.2024. Menționez că am rămas însărcinată cu actualul prieten in timpul divorțului. Ar trebui sa nasc la sfârșitul lui octombrie sau început de noiembrie. Care ar fi posibilitatea ca actualul sa fie trecut ca tata în certificatul de naștere fara sa deschidem un proces. Acesta vrea sa intre și în concediu creștere copil de asta ne dorim sa nu facem proces.
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 06:12, 25 Septembrie 2024
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Filiația paternă a copilului poate fi stabilită și față de tatăl din afara căsătoriei. Art. 408 alin. (3) din Codul Civil prevede faptul că filiația față de tatăl din afara căsătoriei se poate stabili prin recunoaștere sau prin hotărâre judecătorească.
Actul de recunoaștere poate fi realizat printr-o declarație la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament – art. 416 Cod Civil. Recunoașterea este irevocabilă ceea ce presupune ca odată ce un copil a fost recunoscut, părintele nu își mai poate retrage declarația.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura posibilitate ar fi să vă căsătoriți cu actualul partener înainte de nașterea copilului, dar trebuie ca hotărârea de divorț sa fie definitivă și irevocabilă.
În caz contrar, conform legislației în vigoare, copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei (adică în termen de 9 luni de la divorț) are ca tată pe soțul mamei. În această situație copilul se va înregistra cu tată fostul soț, apoi va trebui să deschideți acțiune în instanță de tăgadă a paternității.
Tatăl biologic va putea fi parte în proces, să îl recunoască și să îi încuvințeze numele, sau va putea merge ulterior la starea civilă sa facă acest lucru.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2024
georgiana.td, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei (adică în termen de 9 luni de la divorț) are ca tată pe soțul mamei. Așadar, chiar dacă s-a pronunțat divorțul, fostul soț este considerat tatăl copilului. După naștere urmează să întreprindeți demersuri legale oentru atăl biologic să apară ca tată al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil Loredana maria Loredana maria In martie 2017 am plecat de la fostul sot iar in iunie 2018 am ramas insarcinata cu actualul concubin.in octombrie 2018 am divorțat de fostul sot.Copilul meu ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii la starea civila cool123 cool123 buna ziua, am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla ... (vezi toată discuția)