avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere

buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul prieten am nascut pe 31 mai 2013 divortul este definitiv si inrevocabil din data de 19 aprilie dar nu pot face certificat de nastere ca in proces este si program cu minorul din prima casatorie si mi sa spus ca divortul trebuie legaliza dar nu por pentru ca sa facut recurs la program va rog sa ma ajutati va multumesc cu stima alina
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:09, 7 Iulie 2013
Dvs. afirmati ca divortul este definitiv si irevocabil din data de 19 aprilie , dar apoi spuneti ca vi s-a spus ca divortul trebuie legalizat .
Vă rog sa-mi precizai ce întelegeti Dvs. prin divortul este definitiv si irevocabil din data de 19 aprilie ?
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
Nu conteaza ca a ramas irevocabil pe 19.04 sau nu, conform legii copilul e presupus al sotului, caci timpul conceperii copilului se situeaza in timpul casatoriei.

"Timpul legal al concepţiunii

Art. 412. - (1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.
(2) Prin mijloace de probă ştiinţifice se poate face dovada concepţiunii copilului într-o anumită perioadă din intervalul de timp prevăzut la alin. (1) sau chiar în afara acestui interval."

Trebuie sa mergeti in instanta. Ati divortat foarte tarziu ca sa mai evitati asta.
Interesanta interpretarea data de Dvs. textului de lege, stimata colega AVLIL.

De ce considerati ca este obligatoriu sau necesar ca doamna Alina Ionescu să meargă in instanta ?
Art. 408 alin (3) prevede două modalități de a stabili filiația din afara căsătoriei: „prin RECUNOASTERE sau prin hotarare judecatoreasca”.

Doamna Alina Ionescu, daca viitorul Dvs. sot, care este si tatal copilului il recunoaste, se va mentiona acest lucru in Certificatul de nastere.

Persoana sau persoanele care v-au comunicat ca nu puteti „face certificat de nastere, ca in proces este si program cu minorul din prima casatorie” si „ca divortul trebuie legalizat” dacă este un oficial a faptuit un abuz in serviciu, daca este o cunostinta este răuvoitoare.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
Filiatia fata de tatal din casatorie se stabileste prin efectul prezumtiei de paternitate.
In lege scrie ca un copil nascut sau conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul mamei sale. Prin sotul mamei sale se intelege barbatul cu care mama era casatorita la momentul nasterii copilului sau la data conceptiei lui. Asa ca in certificat copilul il va avea pe fostul sot ca tata.
Atat timp cat o legatura de filiatie legal stabilita nu a fost contestata in justitie, nu se poate stabili pe nicio cale, o alta filiatie.
Abia dupa ce se tagaduieste paternitatea, tatal biologic il poate recunoaste ( in acelasi proces daca tatal biologic e cel ce actioneaza in instanta).
Apoi in ce priveste certificatul, la inregistrarea nasterii doamna Alina trebuie sa prezinte niste acte- buletin, certificat de nastere, certificat de casatorie sau hotararea de divort.
In cazul copilului din casatorie, dovada se face prin actul de nastere si prin actul de casatorie al parintilor, trecute in registrele de stare civila, precum si prin certificatele de stare civila corespunzatoare.
Inteleg ca problema e ca nu mai puteti solicita certificatul de casatoriei de la dosar pt ca instanta s-a pronuntat irevocabil pe divort, dar nici hotararea de divort n-o puteti legaliza pt ca nu-i definitiva si irevocabila pe celelalte cereri.


Solicitati un nou certificat de casatorie. Chiar daca divortul a ramas definitiv si irevocabil iar mentiunea a fost inscrisa pe marginea actului de casatorie, solicitati un certificat de casatorie cu mentiunea de divort avand un motiv temeinic si anume inregistrarea copilului la starea civila. Programul de vizitare este cu totul altceva. Cititi la rubrica hotaraste si vedeti daca divortul a ramas definitiv si irevocabil. Copilul il inregistrati pe numele sotului, dupa care acesta face tagada si mai apoi impreuna cu prietenul va prezentati la starea civila si dati declaratiile de recunoastere si incuviintare a purtarii numelui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa ma ajutați in legătura cu eliberarea unor ... GabrielaT4 GabrielaT4 Buna ziua va rog sa ma ajutați in legătura cu eliberarea unor certificate de naștere persoana in cauza a fost căsătorită s a despărțit timp im care și ... (vezi toată discuția)
Divortul si inregistrarea certificatului de nastere al copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu prietena mea este casatorita cu altcineva ,acum este insarcinata , intrebarea mea este ,care sunt sansele ca, copilul sa fie trecut pe numele meu , ea acum 2 ... (vezi toată discuția)
Pasaport copii, probleme cu certificatul de naștere Andreeabob Andreeabob Buna ziua ma numesc Andreea si am intrebare am fost la bonn sa fac certificat de nastere la baiat si nu am putu din cauza ca pe sentința mea de divorț scrie ... (vezi toată discuția)