avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... conventia civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

conventia civila

buna ziua, cine ma poate lamurii? am in administratie o asociatie de proprietari si platesc impozit la stat de 16% pe luna. ce alte contributii mai trebuie sa platesc?X-(
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 18:24, 3 Septembrie 2010
In conformitate cu L230/2007, administratorii, contabilii si alt personal relevant folosit de catre Asociatia de proprietari poate lucra /presta in cadrul asociatiei pe baza de CIM sau conventie de prestari servicii.
Din punctul meu de vedere conventiile de prestari servicii se pot utiliza numai pentru prestarea unor servicii cu caracter nerepetitiv ( ocazional) nu si pentru activitati lunare cum este si cazul activitatii dvs. ca si administrator.

NOTA:
Pentru conventiile civile (daca conventia ar fi sa fie acceptata ca si activitate independenta) se datoreaza:
- impozitul de 16%, de care deja aminteati;
- cass 5,5%;
- cas 10,5%;
- somaj 0,5%.

Baza legala:
(1)Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.
(2)Persoanele fizice pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de muncă, conform celor stabilite prin negociere directă.


CAPITOLUL IV: Organizarea şi funcţionarea asociaţiei de proprietari

Art. 21

(1)La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
(2)Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.
(3)Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majorităţii proprietarilor din cadrul adunării generale. Preşedintele, în situaţii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepreşedinte căruia îi poate delega atribuţiile sale.
Art. 22

(1)Deponentul garanţiei menţionate la art. 21 alin. (2) nu poate dispune în niciun mod de suma depusă drept garanţie şi nici de dobânda aferentă, decât după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: aprobarea descărcării de gestiune privind exerciţiul financiar precedent de către adunarea generală a membrilor asociaţiei de proprietari, precum şi încetarea efectelor delegaţiei menţionate la art. 21.
(2)În cazul în care se constată de către reprezentanţii asociaţiei de proprietari sau de către proprietarii înşişi minusuri în gestiune, asociaţia poate dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului în gestiune, direct din contul bancar menţionat la art. 21 alin. (2), cu aprobarea scrisă, expresă, anterioară a adunării generale, fără a avea nevoie de consimţământul deponentului garanţiei.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai clare iata ce prevede Codul fiscal- L571/2003 referitor la indemnizatiile pentru functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial (= Asociatiile de proprietari):
Art.55, alin(2):
"Reguli de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
....................................................................
b) indemnizatiile din activtitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial";
.......................................................................
d) indice 2:
"remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit legii pentrui infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari."

CONCLUZIE:
- indemnizatia administratorului este un venit de natura salariala si se impune ca orice salariu (contributii integrale angajat/angajator).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Presedinte SimonaBardea SimonaBardea Buna seara! Presedintele unei asociatii trebuie sa fie proprietar al respectivei asociatii, sau poate fi oricine?. Care este articolul din legea ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)