avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Administrator de societate, pot lua indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Administrator de societate, pot lua indemnizatie de somaj?

Am dreptul la indemnizatie de somaj daca sunt administrator si asociat la o societate? Nu am incasat dividente. De asemenea realizez venituri ocazionale in baza unui contract de mandat (agent de asigurari) dar care zic eu ca nu depasesc indemnizatia de somaj. Dar societatea care a desfiintat postul pe care eu eram incadrata , era obligata sa anunte AJOFM? Daca eu ma inscriu la somaj, risca societatea vreo consecinta negativa ...gen ca n-a anuntat mai intai desfiintarea postului ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:39, 8 Septembrie 2010
1. Aveti dreptul daca ati avut contract de asigurare cu Agentia de Somaj, in perioada in care ati fost administartor si asociat unic, asacum spune Legea 76/2002:

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).

Art. 22. - (1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.

2. Veniturile lunare din contractul de mandat nu trebuie sa depaseasca valoarea indicatorului social de referinta (500 lei).
3. Daca ati fost concediata individual prin desfiintarea postului de ce nu ati depus actele la Somaj pentru a primi indemnizatie? Le puteti depune in termen de 12 luni de la data concedierii.
Aveam contract individual de munca (cu plata contributiilor pt 5 ani si un pic) care mi s-a inchis prin concediere (tocmai in ideea sa ma pot inscrie pt indemnizatia de somaj) acum vreo 2-3 luni, insa n-am indraznit sa ma duc la AJOFM stiind ca realizez venituri (dar care clar nu depasesc 500 lei/luna), plus ca sunt administrator (dar nu in baza vreun contract de mandat) si asociat la aceasta firma si mi-era teama sa nu fi omis in a respecta vreo procedura care sa afecteze societatea (gen....trebuia societatea sa anunte la AJOFM desfiintarea postului ) Dar acum intelegand mai bine situatia, am sa merg sa fac cererea pt somaj. Multumesc !
Vroiam sa va mai intreb ceva...deja am depus actele pt somaj insa eu am si un contract de mandat incheiat cu o firma de asigurari si realizez lunar cam 100-200 lei venit , venit care insa se va vedea la anul cand voi depune fisa fiscala la ANAF pana la 15 mai. Pot beneficia de somaj chiar daca realizez aceste venituri ? Am inteles ca pot realiza venituri din activitati autorizate potrivit legii si sa nu depasesc 500 lei. Tipul acesta de venit intra sub incidenta activitatilor autorizate potrivit legii ? Sau ma trezesc la anul, cand o sa se vada ca am realizat veniturile astea de 100-200 lei / luna ca or sa ma puna cei de la Somaj sa dau indemnizatia inapoi ?
Daca venitul este sub 500 lei pe luna nu pierdeti indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj si contract de mandat cristicros cristicros Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de ajutorul de somaj daca inchei un contract de mandat si realizez venituri pe baza acelui ... (vezi toată discuția)
Dreptul la ajutor de somaj narval69 narval69 In decembrie 2009 am fost disponibilizat si am depus actele pentru obtinerea ajutorului de somaj, inclusiv adeverinta eliberata de Fisc. Din 2007 eram ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj floreaoctavian floreaoctavian Esti somer si in urma alegerilor esti ales consilier local. Indemnizatia de consilier este data in functie de participarea la sedinte,in luna. - Daca intr-o ... (vezi toată discuția)