avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema contr de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema contr de munca

Se da urmatoarea situatie:

Societatea X cu sediul in Anglia doreste sa angajeze persoana de cetatenie romana A. X nu detine sedii/filiale pe teritoriul romaniei. A va urma sa desfasoare activitatea pentru X de pe teritoriul romaniei.

Daca A va lucra din bucuresti, in baza unui contract de munca englez, contractul trebuie sa respcte si legea romana, conf. art. 101 din legea 105/1992, potrivit caruia "Legea convenită de părţi, potrivit art. 73 şi 76, spre a cîrmui contractul de muncă este aplicabilă numai în măsura în care nu aduce restrîngeri ocrotirii pe care o asigură salariatului dispoziţiile imperative ale legii aplicabile în lipsa unei atare alegeri. " adica, acel contract de munca englez este perfect valabil atata timp cat nu exista clauze in legea romana mai favorabile, caz in care ar urma sa se aplice acestea... ?

Daca A va lucra din bucuresti, se vor aplica reglementarile de munca romane chiar daca contractul de munca este englezesc?

A va plati taxe/impozite/asigurari sociale in ro? Sau cum...?

X va trebui sa plateasca taxe/impozite/asigurari sociale in Romania, desi nu are filiale/sucursale aici?

Astept pareri va rog.... multumesc...
Cel mai recent răspuns: Lionne28 , utilizator 16:35, 17 Iulie 2024
legea aplicabila e cea romana.
@athe: de ce legea aplicabila e cea romana? pe ce va bazati?

@ciprian01: A are cumva rezidenta in Anglia?
X va aplica Legea Engleza si va plati contributia de pensie in Anglia, va plati somaj, dar NU va retine impozit, iar legat de sanatate trebuie vazuta legislatia din Anglia.
A se va inregistra la Anaf Bucuresti ca obtine venituri din strainate pe teritoriul tarii
, va depune lunar declaratii si va plati impozit si sanatate.
Trebuie studiate acordurile dintre RO si Anglia cu privire la pensie, somaj si sanatate prin prisma apartenetei la UE.

In plus CIM-ul se va intocmi in baza legii engleze
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
mihai_u, utilizator
Pentru pensie, somaj, sanatate intre statele UE, se obtine formularul E101.
[ link extern ]
smeagull a scris:

@ciprian01: A are cumva rezidenta in Anglia?

da. juridic, nu are absolut nicio legatura cu romania. nici el nici societatea angajatoare. situatia de fapt este urmatoarea: cetateanul englez are relatii apropriate cu o romanca si doreste sa fie mai aproape de ea, iar munca pe care o presteaza pentru societatea la care este angajat ii permite sederea in orice colt al lumii...
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
ciprian01, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca cu o societate comerciala din ue, locul prestarii activitatii fiind in romania. manummb manummb Doresc un sfat in urmatoarea problema: situatia mea este urmatoarea - o firma din Germania doreste angajarea mea insa locul meu de munca va ramane in Romania ... (vezi toată discuția)
Cetatenie dubla- alegerea legii aplicabila mostenirii lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua Am cetatenie dubla- romana si engleza. Va rog sa ma lamuriti daca si cum as putea alege ca o proprietate pe care o am in Romania sa fie supusa ... (vezi toată discuția)
În ce fel te poate afecta în romania dacă ai declarat faliment personal în uk? robert.alexandru robert.alexandru Buna .As dori sa intreb in ce fel te poate afecta in Romania daca ai declarat faliment personal in Anglia. (vezi toată discuția)