Va rog sa ma lamuriti daca si cum as putea alege ca o proprietate pe care o am in Romania sa fie supusa legii engleze de mostenire
As vrea ca in eventualitatea unui deces, sa ii las totul sotului meu englez (eu nu am copii) Ar trebui sa am un testament legalizat la notariat in Romania prin care sa aleg ca mostenirea sa fie supusa legii engleze, specificand ca ii las totul sotului?
As putea alege legea engleza daca am domiciliul in Romania si resedinta in Anglia, sau ar trebui sa am si domiciliul si resedinta in Anglia pentru a putea alege legea engleza?
Dacă bunul este un imobil, nu prea se poate aplica legea engleză, dar asta nu înseamnă că soțul nu poate moșteni acel bun.
„Deschiderea mostenirii Art. 954
(1) Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia.
(2) Mostenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Dovada ultimului
domiciliu se face cu certificatul de deces sau, dupa caz, cu hotararea judecatoreasca
declarativa de moarte ramasa definitiva.
(3) Daca ultimul domiciliu al defunctului nu este cunoscut sau nu se afla pe teritoriul
Romaniei, mostenirea se deschide la locul din tara aflat in circumscriptia notarului public
celui dintai sesizat, cu conditia ca in aceasta circumscriptie sa existe cel putin un bun
imobil al celui care lasa mostenirea. In cazul in care in patrimoniul succesoral nu exista
bunuri imobile, locul deschiderii mostenirii este in circumscriptia notarului public celui
dintai sesizat, cu conditia ca in aceasta circumscriptie sa se afle bunuri mobile ale celui ce
lasa mostenirea. Atunci cand in patrimoniul succesoral nu exista bunuri situate in
Romania, locul deschiderii mostenirii este in circumscriptia notarului public celui dintai
sesizat.
(4) Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator atunci cand primul organ sesizat
in vederea desfasurarii procedurii succesorale este instanta judecatoreasca.”
Art. 2.633. - Moștenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morții, reședința obișnuită.
Alegerea legii aplicabile
Art. 2.634. -
(1) O persoană poate să aleagă, ca lege aplicabilă moștenirii în ansamblul ei, legea statului a cărui cetățenie o are
Sa inteleg ca daca as avea domiciliul in Romania si resedinta in Anglia, atunci el ar putea deschide mostenirea in Romania (conf art 954 citat de dvs), insa legea aplicabila ar fi legea engleza (daca asa aleg eu prin testament)?
Succesiunea se va judeca în principiu după legea română dacă se dezbate un imobil din România.
Cam asta e esența articolului 954, având în vedre faptul că aveți și cetățenie română. Cetățenia britanică nu prea are importanță în cazul în care bunul aflat în patrimoniul celui care lasă moștenirea este un imobil pe teritoriul României.
Legea romana in privinta succesiunilor se aplica indiferent de existenta dublei cetatenii.Nu ar fi mai bine sa instrainati imobilul in timpul vietii pt. a nu va complica?
Succesiune
emy114
Se poate dezbate succesiunea in alta localitate decat cea in care defunctul a avut ultimul domiciliu ? Din cate stiu eu legea nu precizeaza concret locul ... (vezi toată discuția)