-Un salariat a fost concediat (post restructurat) printr-o procedura de concediere colectiva, a contestat in instanta, iar instanta a dispus : reintegrarea pe post, plata salariilor din urma, plata cheltuielilor de judecata, etc.
-Intre timp, salariatul concediat s-a angajat la propriul PFA, platind taxele si impozitele legale, cartea de munca fiind la ITM.
-sa presupunem ca pronuntarea s-a facut pe data de ...01.07.2010;
-firma a depus recurs in termen legal;
-hotararea scrisa s-a primit pe 20.07.2010, dar seful SRU a spus ca nu-i nici o graba, hai sa lasam pe luna urmatoare; salariatul a acceptat.
-luna urmatoare, sa zicem 11.08.2010 (dupa discutii telefonice anterioare) s-a prezentat la firma sa vada cum se va face reintegrarea (acte, actiuni, etc.). Nici DG si nici seful SRU nu stiau cum se va proceda. In schimb, la doua zile trimit salariatului o adresa in care i se imputa ca, nu s-a preocupat de reintegrare, il someaza sa se prezinte la firma, etc.
-salariatul "explodeaza" in fata acestei minciuni, trimite o adresa la firma si stabileste ca orice comunicare se va face in scris (daca prima prezentare nu a fost recunoscuta).
-firma mai face o adresa catre salariat, partial domestica, dar...tot cu batul in mana; In aceasta adresa stabileste un termen (5 zile) de prezentare a salariatului la firma, la adresa fiind atasata si o decizie de anularea a deciziei de concediere, si..de reintegrare pe postul detinut anterior. Decizia este nelegala, deoarece postul nu mai era in organigrama si nici nu a fost reintrodus dupa pronuntare.
-salariatul (simtind ca nu este in regula reintegrarea), face o adresa la firma, punand intrebari concrete referitoare la reintegrarea sa, si la ce va urma.
-nu primeste raspuns (toate adresele au fost vazute de un avocat). In schimb, la o distanta mai mare de cele 5 zile, primeste o adresa prin care este chemat in fata unei comisii de cercetare administrativa (pentru absente nemotivate), etc.
INTREBARI>
-In conditiile in care, firma a depus si recurs, dupa ce, in faza initiala nu avea importanta data reintegrarii, termenul de 5 zile (impus) este legal?
-cartea de munca este in continuare la ITM, salariatul nu a primit raspunsurile solicitate, salariatul nu a semnat nimic privind reintegrarea (instruirea SSM+PSI, act aditional la CIM, etc.), deci, practic, nu a devenit (din nou) salariatul firmei. Un (ne)salariat, poate fi chemat in fata comisiei de cercetare administrativa (care, nu ar putea sa constate decat ca ..salariatul a lipsit nemotivat mai mult de 3 zile, etc., etc.?
reintegrarea se poate face de buna-voie si in urma unei adrese din partea firmei sau in urma cererii salariatului inregistrata care va avea ca anexa copia legalizata a hot. jud..
executarea silita se poate cere in termen de 3 ani de la comunicarea hot. jud. insa mai exista un termen de 6 luni in care executarea silita se poate perima.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita si nu de la comunicarea hotararii.
Si eu am avut prima infatisare intr-un litigiu de munca ,si am cerut reintegrarea si despagubiri salariale.In cazul de fata ,nu am inteles ceva :daca angajatorul face adresa catre salariat sa se reintegreze si acesta nu face cerere (,,de buna-voie"),atunci si angajatorul ar putea cere executarea silita pe baza hotararii?
Si eu am avut prima infatisare intr-un litigiu de munca ,si am cerut reintegrarea si despagubiri salariale.In cazul de fata ,nu am inteles ceva :daca angajatorul face adresa catre salariat sa se reintegreze si acesta nu face cerere (,,de buna-voie"),atunci si angajatorul ar putea cere executarea silita pe baza hotararii?
de ce n-ar cere si angajatorul executarea silita ? :D
@iureadan, are dreptate @iulia-ana sa ceara si angajatorul executarea silita daca nu vreti sa executati hot. jud. de buna-voie ;)