Sotia mea este mediator scolar de 1 an si 6 luni. In data de 28 iulie 2010 a nascut iar in data de 18 august a depus la secretariatul scolii o cerere pentru ajutorul de nastere.Intr-o prima faza contabilul scolii ne-a spus ca o sa primim bani la salariu.Dupa o saptamana am vorbit cu dl Contabil si mi-a spus ca nu mai beneficiez de acest ajutor conform legii 330/09.11.2009 punctul 40 .
La aceeasi institutie s-a acordat ajutorul de nastere unei invatatoare in februarie 2010 pentru un copil nascut in 24.12.2009.
Din ce am citit in monitorul oficial, legea 330/09.11.2009 punctul 40 intra in vigoare la 3 zile dupa publicarea in monitorul oficial adica in data de 09.11.2009.
Deci daca acelei D-ne invatatoare sa aprobat nu era normal ca sa se aprobe si pentru noi?Exista vreo posibilitate sa beneficiem de acest ajutor? Se poate vorbi de discriminare dat fiind faptul ca invatatoarea este romanca iar mediatorul este de etnie rroma?
Cred ca nu are nici o legatura cu faptul ca sunteti de etnie rroma.Se poate sa fi intrat in legalitate.Pana la aparitia Legii 330/2009 dar mai ales pana la aparitia OUG 1/2010 multe unitati de invatamant acordau drepturi prevazute in contractele colective de munca dar care nu aveau si baza legala.
Art. 10 OUG 1/2010
In conformitate cu prevederile art. 30 din Legeacadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar incepand cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele si acordurile colective si contracte individuale de munca incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor sau prin acte administrative emise cu incalcarea normelor in vigoare la data emiterii lor si care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.
Mai mult in unele judete aceste sume au fost imputate de Curtea de conturi persoanelor care au intocmit statele de plata si celor care au acceptat plata lor.
Tinand cont ca ordonanta a aparut la sfarsitul lui ianuarie oficial iar noi am intrat in posesie la inceputul lunii februarie 2010,cred ca secretara a procedat corect