avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de colaborare

Buna ziua,
Am lucrat cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o institutie publica cu venituri proprii pana in 25.08.2010, cand printr-un HG, institutia s-a desfiintat.Prin acelasi HG se scrie ca personalul va fi preluat de catre o alta institutie in limita posturilor disponibile.Institutia care ar urma sa ne preia, este in restructurare, motiv pt care nu are posturi disponibile.In acest context, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele chestiuni:
1.Cine trebuie sa-mi incheie cartea de munca si cu ce articol, intrucat nu este vina mea ca s-a desfiintat institutia;
2.Banuiesc ca am dreptul la somaj; cine intocmaste dosarul de somaj si cum se calculeaza indemnaizatia de somaj (am o vechime de 28 ani)
3.Mi-am gasit ceva de lucru cu contract de colaborare pe perioada determinata, care nu se trece in cartea de munca.Este corect? Noul angajator s-a angajat sa-mi plateasca darile catre stat.
Beneficiez de concediu de odihna sau de concediu medical?
Daca nu-mi convin conditiile, mai pot beneficia de somaj?
Multumesc anticipat pt raspuns

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:19, 4 Septembrie 2010
Cam multe intrebari pentru o singura postare! ;)
1. Angajatorul unde ati lucrat va face decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului, conform HG).
2. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Dupa ce se calculeaza indemnizatia de somaj, conform Legii 76/2002, se diminueaza cu 15%, conform Legii 118/2010.
3. - Contractul de colaborare (CC) nu este un contract individual de munca (CIM) in care sunteti subordonat angajatorului.
- CC nu se supune Codului muncii, nu beneficiati de concediu de odihna legal. Beneficiati de presatii medicale daca platiti contributia lunara la sanatate.
- daca aveti CC nu intrati sub incidenta Legii 76/2002 (legea somajului).
4. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj in baza concedierii de la institutia publica de unde ati fost concediat, daca depuneti actele la somaj in termen de 12 luni de la data concedierii (indemnizatia de somaj o primiti de la data depunerii actelor la Somaj).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la indemnizatie somaj adinacos2000 adinacos2000 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dupa cei doi ani de concediu de crestere a copilului in care am primit indemnizatia respectiva, am dreptul la intrarea in ... (vezi toată discuția)
Somajul g80 g80 eu sunt in concediu pt cresterea copilului pana in iulie 2010, firma la care lucram nu mai are loc de munca, cit timp iau somaj daca am mai lucrat inainte inca ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie somaj adimicu adimicu Buna seara, In prezent sunt angajata cu norma intreaga, cu CIM nedeterminat la o institutie, cu un salariu de incadrare de 2200 lei. Mai am si un CIM ... (vezi toată discuția)