avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Filiala, sucursala sau reprezentanta?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Filiala, sucursala sau reprezentanta?

Buna ziua,

Intrebarea mea este, daca o societate comerciala straina, din alt stat membru UE
doreste sa-si deschida in Romania o "ramura", care ar fi forma juridica potrivita?
Sucursala, filiala sau reprezentanta? Asta in masura in care societatea nu doreste pe moment infintarea unei firme cu statut de SRL, sine statatoare.
Dupa tot ce am citit din articole, legi si discutii de pe forumuri, nu am
reusit sa deduc care este varianta potrivita pt ca aceasta firma sa-si presteze
o activitate pe teritoriul Romaniei.
Activitatea ar consta in asamblarea si montajul unor elemente publicitare pt. beneficiari in Romania, activitate care necesita si functionarea unui punct de depozitare si asamblare, ca un spatiu industrial.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 13:48, 5 Septembrie 2010
Va recomand sa deschida o sucursala, deoarece acestea sunt dezmembraminte fara personaliate juridica ale societatilor care le infiinteaza urmand ca inainte de a inceperea activitatii sa se inregistreze in registrul comertului de unde vor functiona. La fel si agentiile sau punctele de lucru sunt entitati fara personalitate juridica, care doar se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul unde se afla sediul principal. Filiala practic este o noua societate, are personalitate juridica si urmeaza regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
Sucursala, dupa cum bine va sfatuit si Sad.
Multumesc pentru raspuns, as mai adauga totusi o intrebare si anume, daca o sucursala este legal indreptatita sa execute lucrari precum cele anterior mentionate, asamblare si montaj.
Pe langa acestea daca poate sa functioneze, avand si un punct industrial de lucru, de exemplu o hala de productie, unde sa se asambleze partile si materialele necesare.
In cazul in care sucursala necesita personal de lucru, are dreptul sa angajeze forta de lucru din Romania si daca da atunci respectivii vor fi angajati direct la firma care a infintat sucursala sau direct la sucursala?
O alta nedumerire priveste impozitarea si contabilitatea sucursalei, cu alte cuvinte se plateste impozit in Romania pe veniturile sucursalei sau in strainatate si este nevoie de contabilitate asemenea in tara.

Multumesc
Sucursala poate sa desfasoare oricare dintre obiectele de activitate pe care societatea le are inscrise in actul constitutiv cu conditia sa le autorizeze. Pe cale de consecinta are posibilitatea ca in cadrul sucursalei sa desfasoare obiectele de activitate pe care le-ati enumerat daca acestea se regasesc in actul constitutiv al societatii si sunt autorizate in conformitate cu legea romana. Sucursala nu are personalitate juridica pentru a infiinta noi puncte de lucru, aceasta prerogativa revenind societatii-mama. Exista posibilitatea ca forta de munca sa fie din Romania. Referitor la regimul fiscal aplicabil consultati un expert contabil. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct de lucru tivluc tivluc Buna ziua, administrez o societate care se ocupa cu comertul utilajelor de constructii, sediul social al societatii este in Maramures si as dori sa ... (vezi toată discuția)
Diferente intre punct de lucru si susursala irina.comardici irina.comardici Buna ziua, Poate sa ma lamureasca cineva in privinta diferentelor intre punctul de lucru si sucursala? Care sunt avantajele si dejavantajele fiecareia ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale in romania de catre o firma din ue Liviu Piora Liviu Piora Bna ziua, Intre actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale se cer documentele contabile ale firmei din UE. Documentele contabile=bilantul anual ... (vezi toată discuția)