avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident cu verdict vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident cu verdict vatamare corporala din culpa

Joi, 02.09.2010 tatal meu a avut un accident de circulatie. Traversa strada printr-un loc nepermis si a fost accidentat de o masina. In urma acestui accident i-a fost sfarmat un os de la glezna si a suferit o interventie chirurgicala. Cei de la politie ne-au spus ca soferului i se va intocmi dosar penal pentru vatamare corporala din culpa. Intrebarea mea este: Trebuie sa mergem noi la politie sa depunem plangere? Care ar fi pasul urmator de urmat?
Cel mai recent răspuns: Jurist TM , utilizator 10:13, 6 Septembrie 2010
Formulati plangere, atasati certificat medico-legal cu privire la zilele de ingrijiri medicale si constituiti-va parte civila pentru prejudiciul suferit.
Sincere regrete pentru acest incident .
Daca in certificatul medico-legal sunt mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala e pusa in miscare , prin urmare , nu e necesare plangerea penala prealabila .
Acest act de sesizare este obligatoriu, in vederea punerii in miscare a actiunii penale, cand numarul .de ingrijiri medicale este cuprins intre 10 si 60 de zile.
Insa , inca din etapa de urmarire penala , va puteti constitui parte civila, oricand , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.
In fata instantei de judecata , aceasta posibilitate exista , insa este limitata de citirea actului de sesizare ( rechizitoriul , care este si actul de inculpare).

Cuantumul daunelor morale si materiale poate fi marit , ulterior, in functie de vatamare suferita, relevata pe parcursul cercetarii judecatoresti.

Sfatul meu este sa faceti si dumneavoastra o plangere penala, prin care detaliati evenimentul rutier si consecintele acestuia.
Pana la concurenta valorii probabile ( atestata de facturi , chitante, orice alte inscrisuri cu privire la lezarea tatalui dumneavoastra), poate fi dispusa masura sechestrului asigurator.

Va fi intocmit un raport medico-legal.In etapa judecatii, un mijloc de proba important este expertiza medico-legala.



Succes.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In vederea punerii in miscare a actiunii penale, cand numarul .de ingrijiri medicale din certificatul medico legal este cuprins intre 10 si 60 de zile este necesara plangerea prealabila, care se depune in termen de 2 luni, pentru incadrarea juridica a faptei.
Constatarea leziunilor traumatice se face înainte de dispariţia leziunilor externe, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data producerii (art.15, lit.b din Ordin nr. 1134/2000); certificatul medico-legal se eliberează persoanei examinate în termen de maximum 7 zile de la examinare sau de la depunerea rezultatelor examenelor clinice şi paraclinice indicate de medicul examinator (art.18 din Ordin nr. 1134/2000).
Din postarea userului rezulta ca s-a incadrat deja fapta in vatamare corporala din culpa ?
Infractiunea face parte din grupul infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii este reglementate de sectiunea II, cap. I, t. II, art. 184, C. pen., partea speciala si consta in savarsirea din culpa a unei lovituri sau a unor acte de violenta sau a oricarei alte fapte prin care s-a pricinuit unei persoane o vatamare ce a necesitat, pentru vindecare, ingrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum si fapta din culpa prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita, pentru vindecare, ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile.
Daca in certificatul medico-legal sunt mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala e pusa in miscare , prin urmare , nu e necesare plangerea penala prealabila .
Mai multe detalii puteti afla si de aici:
[ link extern ]
Succes!


Formulati plangere penala, insa tineti cont si de prevederile Art. 72 din codul rutier.

Art. 72 din Codul Rutier prevede:

(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta întreaga raspundere a accidentarii lor, în conditiile în care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa-nelamurire danieln danieln buna, as dori daca se poate un sfat cu privire la urmatoarea problema: in urma cu o luna, am pierdut controlul autoturismului din cauza unei gropi si am ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)
Accident auto , vatamare corporala, procedura stanpatitul stanpatitul Buna ziua, din pacate ma vad nevoit sa apelez la cunostintele d-voastra, pentru a ma lamuri cu cateva aspecte: In urma cu aproximativ o luna de zile o ... (vezi toată discuția)