Daca CCM la nivel de unitate nu cuprinde toate drepturile prevazute de CCM la nivel de ramura (pe motiv de omisiune, scapare din vedere, dorinta de a nu copia CCM la nivel de ramura etc), in ce masura este o societate "acoperita" dpdv fiscal atunci cand acorda niste drepturi peste limita prevazuta de lege, pe baza prevederilor CCM la nivel de ramura (prevederi care precizez nu sunt cuprinse in CCM la nivel de unitate)? Ma refer in special la situatii privind diurne, decontarea cheltuielilor cu carburantul etc.
Este corect sa ma bazez pe articolele Legii 130/1996 privind CCM care stabilesc ierarhia acestor contracte si pe prevederile Codului Muncii. In toate cazurile este corect sa consider ca, cu toate acestea, in momentul unui control financiar, este bine sa am si o decizie a administratorului societatii care sa hotarasca aplicarea acelor prevederi din CCM superior atata vreme cat nu sunt cuprinse in CCM la nivel de unitate?
Sa inteleg ca, spre exemplu, daca vine Garda in control si imi "reproseaza" ca am dat diurna peste limita legala sau am decontat carburantul peste consum de 7.5l/100km (autoturism proprietate personala) si ca nu le am inscrise in CCM la nivel de unitate, ma pot prevala de prevederile codului muncii (titlul VIII) si ale Lg 130/1996 in aplicarea CCM la nivel de ramura? Si ca in eventualitatea unei ppenalizari contestate ar putea societatea sa aiba castig de cauza?
Contractul colectiv incheiat la nivel de unitate nu poate stabili drepturi sub limita celor din contractul superior (in acest caz la nivel de ramura). In concluzie, limita legala este cea prevazuta de contractul la nivel de ramura si nimeni nu te poate sanctiona pentru respectarea ei.