avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent! Contract colectiv de munca ramura vesrsus ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent! Contract colectiv de munca ramura vesrsus unitate

Buna ziua,

Daca CCM la nivel de unitate nu cuprinde toate drepturile prevazute de CCM la nivel de ramura (pe motiv de omisiune, scapare din vedere, dorinta de a nu copia CCM la nivel de ramura etc), in ce masura este o societate "acoperita" dpdv fiscal atunci cand acorda niste drepturi peste limita prevazuta de lege, pe baza prevederilor CCM la nivel de ramura (prevederi care precizez nu sunt cuprinse in CCM la nivel de unitate)? Ma refer in special la situatii privind diurne, decontarea cheltuielilor cu carburantul etc.
Este corect sa ma bazez pe articolele Legii 130/1996 privind CCM care stabilesc ierarhia acestor contracte si pe prevederile Codului Muncii. In toate cazurile este corect sa consider ca, cu toate acestea, in momentul unui control financiar, este bine sa am si o decizie a administratorului societatii care sa hotarasca aplicarea acelor prevederi din CCM superior atata vreme cat nu sunt cuprinse in CCM la nivel de unitate?

Multumesc pentru raspunsuri.


Cel mai recent răspuns: dorae , utilizator 10:28, 8 Noiembrie 2007
prevederile legale sunt suficiente.....dar nici decizia nu strica....tot bazata pe lege.....
Care lege, care articol, vreau sa stiu si eu.
Sa inteleg ca, spre exemplu, daca vine Garda in control si imi "reproseaza" ca am dat diurna peste limita legala sau am decontat carburantul peste consum de 7.5l/100km (autoturism proprietate personala) si ca nu le am inscrise in CCM la nivel de unitate, ma pot prevala de prevederile codului muncii (titlul VIII) si ale Lg 130/1996 in aplicarea CCM la nivel de ramura? Si ca in eventualitatea unei ppenalizari contestate ar putea societatea sa aiba castig de cauza?


te poti prevala de dispozitiile legale, dar asa cum s-a mai scris este bine sa ai si o decizie in acest sens.
Contractul colectiv incheiat la nivel de unitate nu poate stabili drepturi sub limita celor din contractul superior (in acest caz la nivel de ramura). In concluzie, limita legala este cea prevazuta de contractul la nivel de ramura si nimeni nu te poate sanctiona pentru respectarea ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! ccm unitate si ramura TEA TEA Buna ziua, Daca CCM la nivel de unitate nu cuprinde toate drepturile prevazute de CCM la nivel de ramura (pe motiv de omisiune, scapare din vedere, dorinta ... (vezi toată discuția)
Care este diurna minima legala pt.germania ovidiu v muntean ovidiu v muntean Buna, Poate,o clauza a CCM al unei companii sa incalce o prevedere legala si prevederile CCM national?In speta,diminuarea diurnei de la 35 euro/zi la 15 ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)