avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... intreprindere familiala, ce contributii platesc?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

intreprindere familiala, ce contributii platesc?

Eu si sotul avem o intreprindere familiala, reparam interfoane de bloc, pina acum am platit doar contributia de asigurari sociale de sanatate. Intrebarea mea este daca suntem obligati sa platim si contributiile pt asigurari sociale si cele pt asigurari de somaj. Mentionez ca atit eu cit si sotul suntem angajati si cu carte de munca in alta parte.
De la administratia financiara ni s-a spus ca nu, dar nu stiu ce sa mai cred....as dori o parere competenta.
Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 14:05, 6 Septembrie 2010
Administratia financiara nu are de unde sa stie daca trebuie sa platiti sau nu la sanatate. Fiecare cu treaba lui, iar adm financiara e cu plata impozitului pe venit nu a contributiei la sanatate.

Daca veniturile realizate sunt ocazionale nu trebuie sa platiti.
Daca veniturile realizate sunt repetitive atunci trebuie sa platiti si pensii si somaj.
Taxele şi impozitele

Reprezentantul IF ţine contabilitatea în partidă simplă, respectiv un borderou sau registru de încasări şi plăţi în care se trec, de obicei, de mână, toate veniturile şi cheltuielile lunare prin documente justificative (facturi, chitanţe, bonuri fiscale, dispoziţii de plată sau încasare etc.). IF este obligată să deţină registrul inventar, registrul jurnal şi jurnalul de încasări şi plăţi, în care se trec toate încasările şi cheltuielile lunare. Pentru IF, cheltuielile sunt limitate la cele efectuate în scopul realizării de venituri, în conformitate cu reglementările Codului Fiscal. De asemenea, IF nu necesită o evidenţă contabilă şi raportări trimestriale.
Fiecare asociat al întreprinderii individuale datorează impozitul pe venit în funcţie de participarea fiecărui membru la întreprindere. Potrivit art. III alin. (1) din OUG 58/2010 "Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cotă de impozit pe venit". Asupra acestor venituri se datorează şi contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, în conformitate cu art. III alin. (2) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă. Veniturile de natură profesională, altele decât cele salariale, sunt definite în Anexa 2. Astfel, prin venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se înţeleg veniturile realizate de o persoană fizică din orice alte activităţi decât activităţile definite ca dependente potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, activităţi desfăşurate de această persoană în afara unei relaţii de angajare.
Veniturile din activitatea desfăşurată de către IF sunt incluse în categoria veniturilor din activităţi independente, care în conformitate cu dispoziţiile art. 46 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente. Astfel, prin prisma acestor reglementări, intră în categoria veniturilor de natură profesională cele pentru care persoanele fizice datorează contribuţii individuale obligatorii în conformitate art. III din OUG 58/2010.

Deosebirile dintre II, PFA şi IF

Toate cele trei forme de organizare au aceleaşi principii de funcţionare, însă Întreprinderea Individuală be neficiază de o serie de avantaje, spre deosebire de Persoana Fizică Autorizată şi Întreprinderea Familială. Consultanţii fiscali cred că unul dintre avantajele unei II în comparaţie cu PFA sau IF este că, în eventualitatea extinderii şi dezvoltării afacerii, se poate angaja personal. De asemenea, poate avea relaţii comerciale cu alte II, PFA şi IF, precum şi cu orice persoană juridică. O altă diferenţă majoră este aceea că II poate avea mai multe domenii de activitate, pe când PFA şi IF doar activitatea pentru care s-au autorizat.
De asemenea, II şi membrii IF pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane cu care colaborează pentru efectuarea unei activităţi economice.
Însă, spre deosebire de II, în Întreprinderea Familială nu pot exista angajaţi, aceasta fiind constituită din doi sau mai mulţi membri ai unei familii, până la gradul IV de rudenie.

Obligaţii declarative

În termen de 15 zile de la obţinerea certificatului de înregistrare, persoanele fizice trebuie să se prezinte la Fisc, pentru declararea opţiunii privind modul de impozitare (în sistem real sau la normă de venit) şi pentru depunerea Declaraţiei 220, referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza în anul respectiv. În cursul unui an, contribuabilii plătesc 4 tranşe trimestriale de impozit anticipat stabilit de organul fiscal, urmând că până pe data de 15 mai a anului următor să depună Declaraţia 200 cu veniturile şi cheltuielile efectiv realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri de natura profesionala - obtinute ocazional Miluka Miluka Buna ziua. Astazi, 11.08.2010, a fost postat un articol pe avocatnet.ro (http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=20689) respectiv \"Haos fiscal: ... (vezi toată discuția)
Conventie civila alinaelenamustatea alinaelenamustatea Buna dimineata, De mare ajutor mi-ar fii daca ma poate ajuta cineva in privinta unei probleme. Am trei angajati la o asociatie de proprietari, ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Imi cer scuze daca o sa ma repet dar am citit mesajele de forum si nu reusesc sa inteleg. Am, o rugaminte: va rog sa imi explicati daca am PFA ... (vezi toată discuția)