avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua am si eu o intrebare,lucrez la o firma de presa de 1 an si 3 luni iar acum seful meu vrea sa ma deie in somaj as vrea sa stiu cat timp as lua somaj si cam cat daca eu in tot acest timp am fost incadrata cu salarul brut lunar de 720 lei
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:02, 6 Septembrie 2010
Confom Legii 76 /2002 :
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor , pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Indemnizatia de somaj primita este in functie de stagiul de cotizare dupa cum urmeaza:
- 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata ,la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Atentie de la data de 01.07.2010 indemnizatia de somaj a scazut cu 15 %.

In cazul dumneavoastra daca stagiul de cotizare este de numai 1 an si 3 luni atunci veti beneficia de o indemnizatie de somaj pe o perioada de 6 luni in valoare de 382,50 lei.

1.Se calculeaza indemnizatia de somaj conform Legii 76/2002 si apoi se diminueaza cu 15% conform Legii 118/2010:
600 x 75% = 450 lei
720 x 3% = 21,6 lei
450 + 21.6 = 471,6 lei
471,6 - (471,6 x 15%) = 400,86 lei
2. Calculul este aproximativ deoarece nu stiu daca media pe 12 luni este 720 lei (s-ar putea sa fie concedii medicale si alte intreruperi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia somaj virgi6nia virgi6nia care este cuantumul indemnizatiei de somaj la o vechime de 24 de ani si la salariu minim pe economie pe cartea de munca ? care este perioada in care ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj LORYLORY73 LORYLORY73 TINAND CONT CA IN ULTIMELE 12 LUNI AM AVUT UN SALARIU BRUT DE 2040 RON SI AM 17 ANI VECHIME IN MUNAC,CAT VA FI INDEMNIZATIA DE SOMAJ? (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj teutzu teutzu Spuneti-mi va rog, cat este indemnizatia de somaj, daca am vechime de 20 de ani, si am avut salariul de baza de 720 lei? (vezi toată discuția)