avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia somaj

care este cuantumul indemnizatiei de somaj la o vechime de 24 de ani si la salariu minim pe economie pe cartea de munca ?
care este perioada in care beneficiez de indemnizatia de somaj ?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:46, 10 Septembrie 2010
Buna ziua !

Conform Legii nr. 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia (600 lei) , pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
1. Dupa ce faceti calculele, asa cum spune Legea 76/2002, din care v-a redat colegul meu, rezultatul il diminuati ci 15% asa cum spune Legea 118/2010.
2. Un calcul aproximativ, fara sa am media exacta pe cele 12 luni din adeverinta, arata astfel:
- 600 x 75% = 450 lei
- 600 x 10% = 60 lei
- 450 + 60 = 510 lei
- 510 - (510 x 15%) = 433 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare indemnizatie somaj 2010 shumy shumy Buna ziua! Spuneti-mi si mie va rog frumos care este valoarea indemnizatie de somaj in acest moment in Romania? Am citit undeva ca \"La acest procent se adauga ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj LORYLORY73 LORYLORY73 TINAND CONT CA IN ULTIMELE 12 LUNI AM AVUT UN SALARIU BRUT DE 2040 RON SI AM 17 ANI VECHIME IN MUNAC,CAT VA FI INDEMNIZATIA DE SOMAJ? (vezi toată discuția)
Somaj angeleny07 angeleny07 Buna ziua am si eu o intrebare,lucrez la o firma de presa de 1 an si 3 luni iar acum seful meu vrea sa ma deie in somaj as vrea sa stiu cat timp as lua somaj ... (vezi toată discuția)