Buna ziua, sotul meu a mostenit de la tatal decedat o parte din apartamentul acestuia. restul casei a revenit sotiei de-a doua a tatalui (in cota mai mare) si celuilalt frate al sotului (dintr-o casatorie anterioara). ce pasi trebuie sa urmam pt. a iesi din indiviziune? mentionez ca apartamentul a fost achitat in timpul casatoriei cu aceasta doamna. exista o hartie "de mana", adusa de aceasta si introdusa la notariat in dosarul de succesiune, in care defunctul cere ca doamna sa fie lasata pe parcursul vietii sa locuiasca in el, pt. ca mai apoi casa sa revina celor 2 frati. hartia este semnata si de aceasta doamna ca fiind de acord.
Intrebari:
- daca facem actiune in instanta de iesire din indiviziune, apartamentul ii va fi atribuit doamnei (ca avand cota mai mare) si va fi obligata la sulta? ce regim va avea celalalt frate?
- cum se poate intra in posesia mostenirii daca aceasta doamna nu are sau nu vrea nici sa plateasca sulta, nici sa vanda?
- daca lasam situatia asa cum este si la un moment dat doamna respectiva decedeaza, hartia despre care am amintit poate fi considerata testament olograf consimtit si de doamna si ii inlatura de la mostenire pe copii naturali ai acesteia? casa a fost obtinuta de sot, insa atunci cand s-au casatorit se platea chirie la ICRAL.
Problema este ca avem impresia ca aceasta doamna urmareste ca partea sa de mostenire sa ramana copiilor ei (evident!) si, in aceste conditii, suma va fi extrem de mica in cazul vanzarii, nemailuand in considerare si devalorizarea proprietatii.
Ce ne sfatuiti sa facem astfel incat sa nu fim pagubiti?
Multumim.
Din cate inteleg, cand cei doi s-au casatorit, locuiau in acelasi imobil de care faceti vb. acum, apart. cumparat in timpul casatoriei de ambii, dupa ce anterior fusesera chiriasi. In aceste conditii, imobilul este bun comun ambilor. Astfel, doamna are 1/2 partea ei proprie si 1/4 din partea sotului decedat, ca mostenitoare; sotul d-voasta si fratele- 3/4 din 1/2 proprie a bunicului. Daca d-na solicita, dat fiind cota majoritara a acesteia, in cadrul iesirii din indiviziune, i se va atribui apart. cu obligatia achitarii unei sulte sotului d-voastra si fratelui. Daca nu o achita de buna-voie, o puteti executa silit. Problema aici se pune cu privire la valoarea apartamentului, esential fiind ptr. d-voastra ca expertul evaluator sa stabileasca o valoare cat mai mare, ca sa beneficiati de o sulta corespunzator mai mare.
doar prin instanta puteti sista starea de indiviziune.daca dna va ramane in apartament va fi obligata sa va plateasca sulta, nu va avea cum sa se degreveze de aceasta obligatie.
Va multumesc pt. raspunsuri. Vroiam sa mai stim si care va fi pozitia celuilalt frate? am incercat sa discutam cu el despre asta dar nu pare interesat sa intreprinda ceva. poate sa se fi inteles cu cealata parte si sa il fi despagubit deja? cand procedam la sistarea de indiviziune sunt chemati ambii separat sau solidar?
Despre hartia pe care notarul a considerat-o ca un fel de testament olograf ce parere aveti?
Multumesc.
nu prea avem cum sa intuim pozitia fratelui sotului dvs.
cu privire la acel testament olograf daca incalca rezerva succesorala se putea cere reductiunea acestuia, dar mai intai trebuia vazut daca era un testament sau nu.
Am fost 3 frati
Duiliu
Buna ziua. Am fost 3 frati. Din pacate unul a decedat. Alasat un testament legalizat la notariat precum ca lasa toate bunurile mobile si imobile unuia dintre ... (vezi toată discuția)