avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de vechime

BUNA SEARA. As dori sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea: cum pot obliga un patron sa.mi platesca sporul de vechime in munca? Mentionez ca am o vechime in munca de apr 10 ani stipulata in cartea de munca , iar la actualul loc de munca am de 3 ani cu o intrerupere de un an ptr ca am stat in concediu de crestere al copilului, deci practic am 2 ani.Pentru munca pe calculator nu se mai primeste nici un fel de spor?....sunt operator calculator si lucrez 13 ore pe zi pe calculator. Daca puteti ajutati.ma si cu o lege care sa.mi fie de folos in acesta situatie... MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 7 Septembrie 2010

Posibile variante, pe care le veti primi:
- avocatul: Dati-l in judecata. Angajati un avocat
- consilierul juridic: Anuntati ITM-ul
- patronul: imi faci asta, te platesc atat! Aaa... sporu de vechime? Eu respect CCMUNN. In salariul, pe care ti l-am negociat, ti-am cuprins si sporul de vechime!
Salariul cuprinde sporul de vechime numai daca este mentionat expres in c.i.m. sau c.c.m. la nivel de unitate ori daca s-a incheiat un act aditional la c.i.m. in acest sens.

Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta. - art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005

Art. 41 din CCMN stipuleaza :
(1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime liviu.halus liviu.halus Buna ziua. Va rog sa/mi raspundeti daca in conditiile noului CCM la nivel national,angajatorul poate fi obligat sa plateasca sporul de vechime ... (vezi toată discuția)
Intrebare - negocierea prin contract colectiv de munca a sporurilor la salariu. Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)
Spor vechime jabbaro jabbaro La firma A am un spor de vechime de 15%.Daca demisionez de la firma A si ma angajez la o firma B voi avea acelasi spor de vechime? (vezi toată discuția)