avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere de sarbatori crestine ,altele decat cele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere de sarbatori crestine ,altele decat cele mentionate in codul muncii .

Am urmatoarea problema , angajatorul acorda zile libere de sarbatorile crestine altele decat cele prevazute in lege , intrebarea mea este , aceste zile trebuie sa fie platite? Si daca da ,care este formula legislativa care reglementeaza acest fapt.
Cum sunt trecute aceste zile la ITM , si daca se scad atunci cand se calculeaza perioada de concediu?
Mentionez ca sunt angajat in mediul privat .
Cel mai recent răspuns: vanju , utilizator 21:50, 7 Septembrie 2010
Pai raspunsul la toate intrebatile dvs. se gaseste in ... insusi actul prin care angajatorul acorda aceste zile (contract colectiv de munca, regulament intern, altceva).

De unde sa stim noi cum o societate privata, din mii, acorda niste zile libere?
Sărbătorile legale
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- -24 ianuarie
- prima şi a doua zi de Paşte;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- Prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele apartinând acestora.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe adecvate pentru
unitătile sanitare şi cele de alimentatie publică, în scopul asigurării asistentei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populatiei cu produse alimentare de strictă necesitate.
Prevederile referitoare la zilele de sărbătoare legale nu se aplică în
locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de productie sau specificului activitătii.
Pentru toate situatiile stipulate mai sus, salariatilor li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariatii beneficiază de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
zile libere, in lege, inseamna "zile libere platite de angajator ca lucrate".
Nu se scad din concediul de odihna, ca atunic n-ar mai fi "zile libere de sarbatori", ci "planificarea concediului de odihna", fortata sau nu.
Se ponteaza ca si alte zile libere, de ex. ca zilele de Craciun.
De exemplu maine sunt liber , si din ce act rezulta ca angajatorul trebuie sa imi plateasca ziua care mi-o acorda libera.Presupun ca stiti ce sarbatoare este maine?
Marturisesc canu stiu ce sarbatoare este maine.
Dar in baza carui act stiti dvs. ca sunteti liber? Unde ati citit? De unde stiti?

Alte discuții în legătură

Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)
Rusaliile- zi libera?...ce spune literatura de specialitate emilly.popescu emilly.popescu Dragii mei, Va solicit ajutorul in a ma lamuri si pe mine daca ziua de Rusalii - fiind declarata Zi Nationala ca si 1 Mai, 1 Decembie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)