In urma unui accident rutier pe care l-am avut in urma cu 3 ani, soldat cu vatamarea pasagerului din dreapta care a necesitat mai mult de 60 zile de ingrijiri medicale, instanta de judecata mi-a dat 3 luni de inchisoare cu suspendare. Din cauza acestei decizii permisul de sofer mi se anuleaza? daca da, cand pot face din nou scoala de soferi in vederea obtinerii unui nou permis? Va multumesc anticipat.
Va citez din Ordonanta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, actualizata:
Art. 116. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savarsirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la alin. (1).
Am inteles, dar acum intrebarea este : risc sa mi se anuleze permisul? Am fost condamnat in urma savarsirii infractiunii d la art. 184 alin 1 sau 2 nu stiu exact. Mai pw inteles, circulam prin oras, aveam 40 km/h, din cauza unei portiuni de gheatza pe care n-am observat-o, am intrat in derapaj si am lovit un copac. In urma accidentului persoana din dreapta mea a avut fracturi la ambele picioare. Institutu de medicina legala a mentionat ca in urma accidentului victima necesita mai mult de 60 zile de ingrijiri medicale. Am primit 3 luni cu suspendare si nu stiu daca mi se anuleaza permisul. Oricum permisul mi-a fost retinut de catre politie in ziua accidentului, dar nu stiu daca mi-l anuleaza de tot sau mai am sanse sa-l primesc inapoi fara sa fac din nou scoala de soferi. Va multumesc
Avand in vedere ca ati fost condamnat pentru infractiunea de vatamare corporala , savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, permisul a fost anulat.
Va puteti prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis dupa trecerea unui an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Chiar daca nu este mentionata ,din eroare in hotararea judecatoreasca anularea permisului,in actul normativ mentionat de de distinsa d-na avocat (OUG ne.195/2002),este stipulata masura anularii permisului.
Alte discuții în legătură
Permis auto
elena_71e
Buna ziua!Am o ruda care este inculpat intr-un proces de vatamare corporala din culpa in accident de circulatie, victima a primit 56 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Permis conducere
Morwin
Buna ziua. Am fost condamnat la 3 ani cu suspendare in urma unui accident rutier ce a decedat o persoana. In hotarrea judecyoreasca nu scrie nimic de permisul ... (vezi toată discuția)